Bursa ovası topraklarının fosfor durumu ve bu topraklarda alınabilir fosfor miktarının belirlenmesinde kullanılacak yöntemler

Loading...
Thumbnail Image

Date

1987

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, Türkiye 'nin önemli tarımsal alanlarından olan Bursa Ouavı top raklarının fosfor durumunu belirlemek ve topraktaki yarayışlı fosforun ekstraksiyonunda kullanılan çeşitli kimyasal yöntemler arasındaki ilişkileri araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bursa Ovası'nın 18 değişik yerinden 0•20 ve 20•40 cm derinliklerden toprak örnekleri alınmış ve toprakların fosfor durumunu belirlemek amacıyla yedi kimyasal yöntem kullanılmıştır. Toprakların, Olsen ve arkadaşları yöntemi ile belirlenen bitkiye yarayışlı fosfor kapsamları 2.14-116.23 ppm P arasında değişmektedir. Araştırma sonuçları Bursa Ovası topraklarının bitkiye yarayışlı fosfor bakımından genellikle zengin olduğunu göstermektedir. Toprakların fosfor kapsamlarını belirlemede kullanılan yöntemler arasında önemli ilişkiler bulunmuştur.
This research was conducted to determine the phosphorus status of the soils of Bursa Plain and to inuestigate the relatiomhips among the methods used for the extraction of available phosphorus from the soils, The soil sampıes at a aepth of o-2o and 20-.iö cm were calleetea from 1s a;r. ferent points of the research area and seven chemical methods have been used for determining the phosphorus status of the soils. The available phosphorus contents of the soils determined by the Olsen et al method varied from 2.14 to iı 6.23 ppm P. The results indicated that the soils of Bursa Plain were generally rich in plant available phosphorus. There were significant correlations among all methods uted to determine the phosphorus status of the soils.

Description

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsünde Ahmet Özgümüş'in danışmanlığında Oya Okan tarafından yazılan "Bursa ovası topraklarının fosfor durumu ve bu topraklarda alınabilir fosfor miktarının belirlenmesinde kullanılacak yöntemler " adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Bursa ovası, Fosfor durumu, Bursa plain, Phosphorus status

Citation

Okan, O. ve Özgümüş, A. (1987). "Bursa ovası topraklarının fosfor durumu ve bu topraklarda alınabilir fosfor miktarının belirlenmesinde kullanılacak yöntemler". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 129-139.