Çağdaş Katar şiirinde mirasın işlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalenin konusu Üç körfez şairi tarafından kaleme alınan şiir metinlerinde dini, edebi ve beşeri miras fenomeninin nasıl ele alındığıdır. Bu üç şairden ikisi Katarlı Ahmet el-Câbir ve Abdurrahman el-Muâvide’dir. Bu iki şairin çağdaşı Birleşik Arap Emirlikleri’nden Hammad Bin Halife Ebu Şihâb da Körfez şairlerinin temsilcisi olarak kabul edildiğinden konunun etraflıca anlaşılması için o da araştırmanın kapsamına dahil edilmiştir. Makelemiz, körfez şiirinin Arap şiir dünyasındaki konumuna mercek tutmaktadır. Bunu da edebiyattaki etkilenme ve etkileme diyalektiğine uygun olarak şiirsel etkileşimden doğan izdüşümleri takip ederek yapmaktadır. Bununla birlikte körfez şiiri genel olarak irdelenip tenkit edilmiştir. Araştırma ayrıca, Körfez'in şiirine ait metnin estetik taraflarını keşfetmeye ve bu şiirin tecrübe alanındaki estetik zevkini ortaya koymaya çalışmakta ve şiir metinlerinin söz konusu mirastan aldığı ilhamın boyutunu gözler önüne sermeyi amaçlamaktadır. Araştırma, elde edilen sonuçları, dil ve belağat eksenli bir yöntem çerçevesinde gözlem, tümevarım ve analize dayanarak analitik ve dengeli bir yaklaşımla sunmaktadır.
This is the title of these pages that address the representaion of the heritage phenomenon and how it is used in the literary text by three Gulf contemporaneous poets; two Qataris “ Ahmed Al-Jaber, Abdul-Rahman Al-Maawdah”, in addition to the peer contemporaneous Emarati poet “Hamad Bin Khalifa Abu-Shehab” to have a more obvious view over the Gulf scene.The aim of this research is to draw the attention to the Gulf poetry and documenting, analyzing and critiquing it in order to explore its position on the poetry map and illustrate the exchange that might happen with the other poetic echoes according to the argumentative of affectedness and influencing. The research is trying to detect the orientations of the poetic text in Gulf as well as tasting its aesthetics with the field of experience and how far they are inspired by the heritage. It has chosen some of the three poets’ poems in an analytic approach that is, basically, based on monitoring, induction and analyzing; in order to deduce the results within a rhetorical linguistic based approach and some theoretical notes as well.

Description

Keywords

Şiir, Katarlı Ahmet el-Câbir, Abdurrahman el-Muâvide, körfez şiiri

Citation

Omara, E. M. (2018). "Çağdaş Katar şiirinde mirasın işlenmesi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 27(1), 211-254.