Bitki yetiştirme ortamı olarak turbanın önemi ve özellikleri̇

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Turbanın fiziksel ve kimyasal özellikleri onu, bitki yetiştirme için çok uygun bir ortam yapmaktadır. Turbanın özellikleri başlıca, bitki kalıntılarının kökenine ve ayrışma derecesine bağlıdır. Turba yüksek bir gözenekliliğe ve su absorpsiyon kapasitesine sahiptir. Turbanın kül kapsamı düşük olup genellikle % 5 'in altındadır. Doğal haldeki turbanın yarayışlı besin maddeleri kapsamı çok düşüktür. Ancak turba fazla miktarlarda besin maddeleri absorbe etme ve depolama kapasitesine sahiptir. Turbaların, bahçecilik amacıyla sınıflandırılmaları daha çok, turbayı oluşturan belli başlı bitki türlerine göre yapılmaktadır. Sphagnum yosun turbası seralarda intensif bitki üretimi için son derece uygun özelliklere sahiptir.
The physical and chemical properties of peat make it very suitable medium for plant growth. These properties of peat depend primarily on the origin of the plant remains and on the degree of decomposition. Peat has a high porosity and a high water absorbing capacity. It has small amount of ash, usually less than 5 percent. The available nutrient content of native peat is very low, but it is capable of adsorbing and storing large quantities of nutrients in available form. For horticultural purposes the peats are mostly classified according to principle plant species from which the peat is formed. Sphagnum moss peat has extremely suitable properties for the intensive plant production in greenhouses.

Description

Keywords

Turba, Bitki yetiştirme, Bahçecilik, Sphagnum yosun turbası, Peat, Plant growing, Horticulture, Sphagnum moss peat

Citation

Özgümüş, A. (1985). “Bitki yetiştirme ortamı olarak turbanın önemi ve özellikleri̇”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 17-24.