Bitkilerde karbondioksit özümleme mekanizmaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1985

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bazı bitkilerin atmosfer karbondioksiti ve su buharından yararlanarak ürettikleri organik maddeler öteki bitkilere göre çok daha fazla olabilmektedir. Bu durum bitkilerdeki fotosentez metabolizmalarındaki farklılıktan ileri gelmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalara göre bitkilerde fotosentez sırasında karbondioksitin özümlenme mekanizmaları üçe ayrılmaktadır: a) C3 tipi bitkiler, b) C4 tipi bitkiler ve c) KAM tipi bitkiler. Fotosentez etkinliğini kontrol eden bu mekanizmaların çözümlenmesi ile bitkilerin verimlilikleri artırılabilmektedir. Bu nedenle atmosfer karbondioksitinin özümlenmesinin çeşitli biyokimyasal reaksiyonlarını incelemek ve fotosentez etkinliği kavramını açıklığa kavuşturmak gerekmektedir.
Certaines plantes sont beaucoup plus éfficaces que d'autres pour produire de la matière organique à partir du gaz carbonique de l'air et de la vapeur d 'eau. D'après les travaux qui effectuent dans les derniéres années, les mécanismes d'assimilation du gaz carbonique dans les plantes partagent en trois: a) Les plantes en C3 , b) Les plantes en C4 et c) Les plantes CAM. Avec le démélage des mécanismes qui controlent l'efficacité photosynthétique, on peut augmenter la productivité des plantes cultivées. Pour cette raison, il est nécessaire d'expliciter le concept d 'efficacité photosynthétique et de décrire plusieurs réactions bio chimiques de la fixation du CO2 atmosphérique.

Description

Keywords

Karbondioksit, Fotosentez, C3 tipi bitkiler, C4 tipi bitkiler, KAM tipi bitkiler, Gaz carbonique, Photosynthétique, Les plantes en C3, Les plantes en C4, Les plantes CAM

Citation

Katkat, A.V. (1985). “Bitkilerde karbondioksit özümleme mekanizmaları”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 9-16.