Uludağ Üni̇versi̇tesi̇ Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği arazisinin toprak etüdü ve verimlilik durumu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1984

Authors

Ayla, Ferit
Güzel, İbrahim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma U.Ü. Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği topraklarının daha uygun bir şekilde kullanılmaları için, bazı özelliklerinin belirlenmesi, bu özelliklere göre sınıflandırılması ve sınıflandırılmış bu toprakların haritalanması amacı ile yapılmıştır. Toprakları karakterize etmek için profil örneklerinde mekanik analiz, permeabilite, saturasyon, pH, toplam tuz, katyon değişim kapasitesi, kireç, organik madde, değişebilir sodyum, değişebilir potasyum, çözünebilir sodyum, çözünebilir kalsiyum, çözünebilir magnezyum, çözünebilir klor, çözünebilir karbonat ile bikarbonat iyonları belirlenmiştir. Ayrıca arazinin değişik yerlerinden alınan yüzey örneklerinde de verimlilik analizleri yapılmıştır. Arazi üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 4 büyük toprak grubu belirlenmiştir. Bu büyük toprak grupları Vertisol, Rendzina, Kahverengi Orman Toprakları ile Aluviyal topraklardır.
Diese Untersuchungen wurden durchgeführt, um von den Böden Forschungsund Übungsfeldern der landwirtschaftlichen Fakultat der Uludağ Universitaet, ausführliche Bodenkarten zu erhalten und die Felder optimal nutzen zu können. Zur Charakterisierung der Böden wurden an den Bodenprofilproben Korngösse, Durchlaessigkeit, Wassersaettigung, pH-Werte, totaler Salzgehalt, Kationenumtauschkapazitaet, Kalk-und Humusgehalt, austauschbares Natrium und Kalium, und Gehalten an löslichen Natrium, Kalzium, Magnesium, Chlor, Karbonat und Bikarbonatsionen untersucht. An verschiedenen Stellen wurden auch Oberbodenproben entnommen und Bodenuntersuchungen durchgeführt, um die Fruchtbarkeit der Böden zu bestimmen. Nach dieser untersuchungen lassen sich die Böden der Versuchsfelder 4 grossen Bodentypen, maemlich Vertisol, Rendzina, Braunerwald und Alluvialboden zuordnen.

Description

Keywords

Toprak etüdü, U.Ü. Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği, Toprak, Bodenuntersuchungen, Forschungs-und Übungsfeldern der Landwirtschaflichen Fakultat der Uludağ Universitat, Böden

Citation

Katkat, A.V. vd. (1984). “Uludağ Üni̇versi̇tesi̇ Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği arazisinin toprak etüdü ve verimlilik durumu”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 71-78.