Son dönem melâmîliği şairlerinden Ali Örfî’nin hayatı ve eserleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-06-20

Authors

Yılmaz, Oğuz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma; Son Dönem Melâmîliğinin kurucusu Muhammed Nûru’l-Arabî’nin (öl. 1305/1887) Selânik’teki halifesi Ali Örfî’nin (öl. 1305/1887) hayatının, şahsiyetinin, edebî kişiliğinin ve vahdet-i vücûd eksenli kaleme aldığı eserlerinin nüsha yerleriyle birlikte biçim ve içerik açısından tanıtımını konu edinmektedir. Çalışmanın amacı; çıkan ilmî veriler ve bulgular ışığında; kaynaklarda ya hiç olmayan ya da bazı hususlarda tespit edilen eksikliklerin tekmîli, yanlışlıkların tenkidi ve tashihiyle hakkında fazla araştırma yapılmamış olan Ali Örfî’nin hayatı ve eserlerine dair bilgilerin güncellenmesidir. Ayrıca eserleri vasıtasıyla meydana çıkan şairliği, şârihliği, mütercimliği (müelliflik) yönüyle Son Dönem Melâmilîğine ve Türk Tasavvuf Edebiyatına yaptığı katkı bağlamında Örfî’nin bu gelenekteki yerinin ve öneminin tespit edilmesi de hedeflenmektedir. Çalışmanın önemi ise; özellikle tasavvufî ve edebî bağlamda Ali Örfî’ye ve eserlerine dair biraz daha net ve spesifik bilgiler verecek, değerlendirme ve tespitler yapma imkânı sağlayacak olmasıdır.
This study aims to examine life, personality and literary identity of Alī Örfī, who is the founder of the late period Malamatiyya and successor of Muḥammad Nūr al-ʿArabī in Thesselonike. Moreover, his waḥdat al-wujūd based works will be introduced in terms of form and content. Besides that, the aim of the study is to eliminate deficiencies seen in the light of the scientific data and to criticize the mistakes which found and to correct the identified errors, and also to update the informations about the life and works of ʿOrfī. Additionally, the study has the purpose to determine the place of ʿAlī ʿOrfī who is poet, commentator and interpreter in the late period Malamatiyya and in Turkish sÿfí literature with regard to his contribution through his life and works. The study has importance especially from the point of that it will give clearer and specific informations and make remarks and determinations about ʿAlī ʿOrfī and his works in the Sufism and literary context

Description

Bu makale, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak 13 Haziran 2019 tarihinde tarafımızca savunması yapılan “Son Dönem Melâmîliği Şairlerinden Ali Örfî’nin Hayatı ve Eserleri (İnceleme-Tahlil-Metin)” başlıklı doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır.

Keywords

Türk İslam Edebiyatı, Ali Örfî, Türk Tasavvuf Edebiyatı, Melâmet, Vahdet-i Vücûd, Son dönem melâmîliği, Muhammed Nûru’l-Arabî, Turkish Islamic Literature, Alī Örfī, Turkish Sufí Literature, Malamat, Waḥdat al-Wujud, The late period of Malamatiyya, Muḥammad Nūr al-ʿArabi

Citation

Yılmaz, O. (2019). "Son dönem melâmîliği şairlerinden Ali Örfî’nin hayatı ve eserleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 28(1), 371-413.