İslâmî bir perspektiften psikoloji ve din arasındaki ilişki ve bütünleşme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Haque, Amber

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Din, birçok bireyin hayatında yaygın ve etkili bir fenomendir. Tüm toplumlarda ve kültürlerde, dinsel davranış örneklerini kolaylıkla bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra bir davranış bilimi olmasına rağmen psikoloji, dini ve onun bireyin davranışı üzerindeki derin etkilerini araştırmayı önemli ölçüde ihmal etmiştir. İşte bu noktada adı geçen bu makale, psikoloji ile din arasındaki ilişkiyi ve bu iki disiplinin birbirini nasıl etkilediğini incelemeye çalışmaktadır. Dolayısıyla bu makalede, aralarındaki ilişkiye genel bir yaklaşım sergiledikten sonra psikoloji ve din arasında varolan çıkmaza yönelik, ‘psikolojinin İslâmîleştirilmesi’ projesi bir çözüm yolu olarak önerilmektedir.
Religion is a pervasive and influential phenomenon in the lives of many people. Instances of religious behavior are easily found in almost all societies and cultures of the world. However, psychology as a behavioral science has largely ignored the study of religion and its profound impact on human behavior. This article attempts to explore the relationship between psychology and religion and how these two disciplines interact. After a general overview of the relationship between the two disciplines, Islamization of psychology is suggested as a way out of the current impasse between psychology and religion.

Description

Keywords

Psikoloji, Din, Psikolojinin İslâmîleştirilmesi, Din psikolojisi, Psychology, Religion, Islamization of psychology, Psychology of religion

Citation

Haque, A. (2011). "İslâmî bir perspektiften psikoloji ve din arasındaki ilişki ve bütünleşme". çev. Mustafa Koç. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 20(1), 227-258.