Ebû İshak İbrahim es-Saffâr, risâle’si ve bazı itikâdî görüşleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Ebû İshak İbrahim es-Saffâr âlimler ailesinin bir ferdi olarak V. asrın ikinci yarısı ile VI. asrın ilk yarısında Mâverâünnehir bölgesinde yaşamış ve Türk dünyasında Hanefî - Mâtürîdî çizgisinin bir temsilcisi olarak ön plana çıkmıştır. Saffâr, kelâm ve fıkıh âlimleri arasında bir mevki ve şöhrete sahip olarak doyurucu eserler yazmıştır. Bu çalışmamızda Saffâr’ın ilmî şahsiyeti, zamanımıza kadar ulaşmış olan Risâle’si ve bu eserin bağlamında onun bazı itikâdî görüşleri ele alınarak bilim dünyasına tanıtılmaya çalışılacaktır.
This article is devoted to the study of Abū Ishāq al-Saffār’s biography and his system of belief views in the light of the Risāla fī l-kalām. Abū Ishāq al-Saffār was an outstanding scholar of the second half of the 11th century AD. He was a native of Mawaraunnahr and came from the family of the famous intellectuals. He had played a major role in dissemination of knowledge on the Hanafī-Māturīdī School all over the Turkish world. His contemporaries among ulama regarded him as the highest authority in fiqh and kalām.

Description

Keywords

Ebû İshâk es-Saffâr, Risâle fi’l-kelâm, Mâtürîdî kelâmı, Abū Ishāq al-Saffār, Risāla fī l-kalām, Māturīdiyya

Citation

Chelidze, R. (2014). "Ebû İshak İbrahim es-Saffâr, risâle’si ve bazı itikâdî görüşleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 23(1), 104-120.