Ebû Dâvûd Süneni’nde tekrar ve İhtisar

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014

Authors

Ürkmez, Ahmed

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İhtisar, hadis rivayetinde sıkça kullanılan ve geniş hacimli muhtevaların kısa anlatımlarla naklini sağlayan pratik bir yöntemdir. Başta Kütüb-i Sitte müellifleri olmak üzere pek çok muhaddis, rivayetlerin çeşitli bölümlerini tekrara düşmeden özetlemek amacıyla bu yöntemi benimsemiştir. Böylece, sözgelimi ahkâm hadisleri gibi büyük bir literatürün birkaç ciltte toplanması mümkün olabilmiştir. Bu araştırma, Ebû Dâvûd’un ihtisar sistematiğine, tercih ettiği ihtisar türlerine ve her bir nevi için kullandığı kalıp ifadelerin tespitine odaklanmıştır. Sünen’deki tüm sened ve metinlerin bu açıdan incelenmesiyle elde edilen bulgular örnekler eşliğinde paylaşılmış ve konu hakkında gerçekçi sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır.
Ikhtisar (abbreviation) is a practical method used frequently in hadith narratives to transfer wide contents with the short expressions. Plenty of hadith scholars, especially the al-Kutub al-Sittah authors adopted this method in order to abbreviate various parts of narratives without repeating. So that, it was possible to collect a big literature such as juridical hadithes in a few volumes. This research focused on Abu Dawud’s abbreviation system, his preferred types of abbreviation and determined expressions for each type. All of the findings related to isnads and texts of Sunen was shared by examples and tried to reach the realistic results.

Description

Keywords

İhtisar, Sünen, Ebû Dâvûd, Yöntem, Sebeb-i Vürûd, Ikhtisar, Sunan, Abu Dawud, Method, Context of Hadithes

Citation

Ürkmez, A. (2014). "Ebû Dâvûd Süneni’nde Tekrar ve İhtisar". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 23(1), 58-77.