Bir ahlak eğitimcisi olarak lawrence kohlberg

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013

Authors

Çinemere, Semra

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Lawrence Kohlberg (1927-1987); felsefe, psikoloji, sosyoloji, antropoloji ve eğitim başta olmak üzere pek çok alana hâkim olan; en belirgin olarak da bilişsel ahlak gelişimi teorisiyle tanınan bir bilim insanıdır. Ulusal ve uluslararası düzeyde Kohlberg üzerine yapılan çalışmalara bakıldığında, genellikle Kohlberg’in ahlak gelişim teorisi üzerinde durulduğu; ahlak eğitimine ilişkin yaptığı çalışmalarınsa gölgede kaldığı görülür. Oysa Kohlberg, ahlak eğitiminin gerek teorik, gerekse pratik alanına oldukça önemli katkılarda bulunmuş ve geleneksel ahlak eğitimi yaklaşımlarına karşı geliştirilen çağdaş ahlak eğitiminin en seçkin isimlerinden biri olmuştur. İşte bu makalede Kohlberg’in kısaca hayatı, ahlak eğitimine ilişkin görüşleri ve uygulamaları ele alınacak ve bir ahlak eğitimcisi olarak tanıtılmaya çalışılacaktır.
Lawrence Kohlberg (1927-1987) is a scholar who has comprehensive knowledge of many fields especially philosophy, psychology, sociology, anthropology and education, and who is known clearly for cognitive moral development theory. Having looked at the works in national and international scale which are done on Kohlberg, it is seen generally that his moral development theory has been emphasized and that his moral educational works have been neglected. In fact Kohlberg has contributed quite significantly to moral education both its theoretical and practical aspects, and he became one of the outstanding figures of contemporary moral education, which has been developed against the traditional moral developmental approaches. Here in this paper Kohlberg’s life, his remarks on moral education and his practices will be handled, and Kohlberg will be introduced as a moral educator.

Description

Keywords

Lawrence kohlberg, Ahlak, Ahlak eğitimi, Eğitim, Morality, Ahlak gelişimi, Education, Moral education, Moral development

Citation

Çinemre, S. (2013). ''Bir ahlak eğitimcisi olarak lawrence kohlberg''. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 22(1), 143-164.