Sosyal çatışma ve din

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Aydınalp, Halil

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu makalede, sosyal çatışma ve din ilişkisinin temel kategorilerinden hareketle tasvir edilmesi ve açıklanması hedeflenmektedir. Sosyal çatışma ve din ilişkisi kategorik olarak 5 açıklama seviyesinde incelenmiştir. Birinci seviyede, sosyal çatışma imkânı olarak din kurumunun sosyal işlevleri üzerinde durulmuştur. Dini çatışmanın en net gözlemlenebildiği diğer iki açıklama seviyesi kesişen dini sınırlar ve aynı dini gelenek içindeki çatışmalar olmaktadır. Dini çatışmanın fiili saldırı ve şiddet içeren marjinal yüzü olan dini köktencilik dördüncü açıklama seviyesi olarak kullanılmıştır. Makalede son açıklama seviyesi olarak sekülerleşme ve dini çatışma konusu ele alınmış, sonuç kısmında makalenin genel sonuçlarına yer verilmiştir. Dini gelenekler hem kendi içinde, hem de kendi dışında farklılaşan amaç ve isteklerin yön verdiği karşıtlıklar yaşamakta ve birbirleriyle mücadele etmektedirler. Dini çatışma doktrin açısından bakış açısı ve yorum farklılıkları, sosyal açıdan güç, kaynak ve imtiyaz paylaşımı tarafından beslenmektedir.
The aim of this paper is to describe and explain the relation between social conflict and religion. The relation between social 188 conflict and religion is examined at the five main levels in this paper. In the first level we ponder upon the social function of religion as a possible source of social conflict. The other two explanation levels at which religious conflict can be most clearly observed includes opposing religious boundaries and conflicts within the same religious tradition. The forth explanation level is religious fundamentalism, the marginal face of religious conflict involving actual assault and violence. At the fifth explanation level the relation between secularization and social conflict is highlighted and finally the general results are evaluated in the last part of this paper. Religious traditions undergo complexities and are in conflict with each other as a result of varying goals and wants of both inner and outer factors. Religious conflict feeds upon differences in viewpoints and interpretations concerning doctrines and the distribution of power, resources and privileges socially.

Description

Keywords

Çatışma kuramı, Din, Sosyal çatışma, Köktencilik, Modernizm, Conflict theory, Religion, Social conflict, Fundamentalism, Modernity

Citation

Aydınalp, H. (2010). "Sosyal çatışma ve din". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 19(2), 187-215.