Nevâdir kültüründe ‘sakîl’ motifi ve bir sakîl düşmanı: el-A‘meş

Loading...
Thumbnail Image

Date

2010

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arap toplumsal yaşamının ilgi çekici ve reel karakterlerinden “sakîl”, aynı zamanda Klâsik Arap mizahının en canlı figürlerinden biridir. Bu makalede öncelikle, sakîl bir karakteri taşlama usullerine ve -mizah çerçevesinde- böyle birinden kurtulma yöntemlerine değinilecek, sonra da sakîllere olan tepkisi pek çok anekdota konu olan A‘meş’in bu husustaki durumu incelenecektir.
“Saqīl” (unbearable person), one of the most interesting and real characters of Arabic social life, is also one of the most vivid figures of classical Arabic humour. In this article, first, we will touch on the methods in which the ‘Saqīl’ was satirized, and then we will quote some anek-dotes concerning A‘mash, a vehement and bitter critic about the ‘Saqīl’ figure.

Description

Keywords

Klâsik Arap edebiyatı, Sakîl, Mizah, Anekdot, A‘meş, Clasical Arabic literature, Unbearable person, Humour, Anecdote, al-A‘mash

Citation

Şahin, Ş. (2010). "Nevâdir kültüründe ‘sakîl’ motifi ve bir sakîl düşmanı: el-A‘meş". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 19(2), 121-153.