Bal mumunun yapısı, kullanım alanları ve bazı temel sorunları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-09-29

Authors

Topal, Erkan
Ceylan, Özgür
Köseoğlu, Mustafa
Margaoan, Rodica
Cıpcıgan, Mihaiela Cornea

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bal mumu arı kolonisinin yaşamsal faaliyetlerini üzerinde yürüttüğü peteğin ham maddesidir. Arıcılık işletmeleri için bal, polen, arı sütü ve arı ekmeği gibi bal mumu da bir arı ürünüdür. Bal mumu absorbe etme yeteneği kaynaklı kovan içi ve dışı kirleticileri bünyesinde biriktirebilmektedir. Bu şekilde kalıntı içeren peteklerden üretilen arı ürünleri insan ve arı sağlığı için risk oluşturmaktadır. Aynı zamanda eski petekler patojen mikroorganizmalar için konak işlevi görebilmektedir. Özellikle petek işleme tesisleri eski peteklerin hijyenik hale gelmesi açısından oldukça önemli bir sorumluluk taşımaktadır. Bal mumunun çok geniş bir kullanım alanı içermesi dikkatleri de üzerine çekmiştir. Gıda sektöründe kaplayıcı ajan olarak, kozmetikte sabun ve kremlerde geniş kullanımının yanısıra, tekstil, boya, kâğıt sanayinde ve sağlık sektöründe birçok alanda kullanılan bir üründür. Bal mumundan yapılan birçok süs eşyası da bulunmaktadır. Bu çalışmada bal mumu ile ilgili son çalışmalar ışığında ilgili sektörlerinde faydalanabilecekleri yeni bakış açıları sunulması amaçlanmıştır.
Beeswax is the raw material of the honeycomb that the bee colony carries out in its vital activities. Beeswax is also a bee product, such as honey, pollen, royal jelly and bee bread for beekeeping. Because beeswax is an absorbent, it can collect pollutants inside and outside the hive. The bee products produced from this honeycomb pose a risk to human and bee health. Older combs can also provide shelter from pathogenic microorganisms. In particular, honeycomb processing equipments have a very important responsibility for the hygiene of old honeycombs. Beeswax attracts attention with its wide usage area. As a coating agent in the food industry, it is a product used in cosmetics, soap, candle, cream, textile, paint, paper industry, health and many other fields, such as wax sculptures. This study aims to present new perspectives that can be used in relevant fields in the light of recent studies.

Description

Keywords

Bal mumu, Arı sağlığı, Gıda kaplama, Kalıntı, Bee health, Beeswax, Food coatings, Residues

Citation

Topal, E. vd. (2020). ''Bal mumunun yapısı, kullanım alanları ve bazı temel sorunları''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20(2), 209-220.