Gelenek, İslâm ve modernlik üçgeninde yoruba ailesinin bugünü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Odekunle, Jeleel

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yoruba kabilesi, Afrika halkları içinde köklü ve zengin bir kültüre sahip olan büyük bir kabiledir. Geleneksel Orişa dinine mensup bu kabilenin sömürge haline gelişi ile Hıristiyanlık ve Müslümanlık olmak üzere iki yeni dini kabul etmesi neredeyse aynı dönem içerisinde gerçekleşmiştir. Bu açıdan Yoruba kabilesi, sonradan Müslüman olan toplumların modernite ile karşı karşıya kaldıkları problemleri göstermesi açısından çok önemli bir örneklem olarak kabul edilebilir. Kabile modernleşme süreci içerisinde Orişa dinini de barındıran geleneksel yapısını tamamen terk etmemiş, hatta çokeşlilik gibi bazı geleneksel uygulamalarını İslam ile özdeşleştirerek devam ettirmiştir. Bu süreç, beraberinde, şüphesiz pek çok çatışma alanını da ortaya çıkarmıştır. Bu makalede İslâmlaşması modernizmle tanışmasıyla paralel cereyan eden bir topluluğun aile kurumu örneklem alınmak suretiyle, gelenek, İslâm ve modernlik arasındaki ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır.
The Yoruba tribe is one of the biggest and strongest tribes in Africa in terms of culture. During the colonial era, the traditional religion practicing Yoruba tribe adopted two new religions namely Christianity and Islam. For this, Yoruba tribe can be seen as an example of a new Muslim tribe that reflects its problems with modernism. During its modernization process, Yoruba tribe did not completely abandon its traditional structure which contains its traditional religion (Orisha), but just applied some little changes to some of its traditional practices according to its new religion (Islam). The process, for sure brought along caos in the Yorubaland. As a tribe that adopted new religion (Islam) and got exposed to modernism at the same time, this article is trying to figure out its (Yoruba) family structure and its relationship with tradition, Islam and modernism.

Description

Keywords

Yoruba ailesi, İslam, Modernizm, Gelenek, Yoruba family, Islam, Modernism, Tradition

Citation

Odekunle, J. (2009). "Gelenek, İslâm ve modernlik üçgeninde yoruba ailesinin bugünü". çev. Vejdi Bilgin. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 559-589.