Didaktik şiirin Abbasiler döneminde ortaya çıkışı ve gelişimi üzerine bir inceleme

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Yıldırım, Kadri

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arap edebiyatı araştırmacıları Abbasiler dönemini dil ve edebiyat açısından birinci ve ikinci olmak üzere ikiye ayırırlar. Didaktik şiirin ortaya çıkışı birinci dönemin; bu şiirin gelişme göstermesi de ikinci dönemin önemli edebî özelliklerinden biridir. Fabl, dil, edebiyat, din, astronomi, tarih ve ahlâk gibi değişik konuların ezberlenmesini kolaylaştırmak için nazmedilen öğretici şiirlere didaktik şiir denir. Arap edebiyatında bu şiir türüne genellikle “eş-şi’ru’t-ta’lîmî” adı verilir. Bu makalenin amacı didaktik şiirin Abbasiler döneminde ortaya çıkışı ve gelişimini, bu şiiri temsil eden ünlü şair ve ediplerin kimler olduğunu ve araştırmacılar tarafından bunların şiirlerinden hangilerinin didaktik sayıldığını tespit etmektir.
Arabian literature researchers divide the Abbasid period into two parts in terms of language and literature. Didactive poem’s coming into being is the main feature of the first period and its development is the second one’s. The poem used to facilitate the 172 memorization of different subjects such as fabl, language, literature, religion, astronomy, history and ethics is called didactic poem. In Arabic literature this sort of poem is generally called “al-Shi‘r al-ta‘limî”. The aim of this article is to study on the emergence and development of the didactic poem with its representatives and to determine which ones are considered didactive.

Description

Keywords

Abbasiler, Didaktik şiir, Dil, Edebiyat, Müzdevice, Ürcûze, Abbasids, Didactic poem, Language, Literature, Muzdawija, Urjûza

Citation

Yıldırım, K. (2009). "Didaktik şiirin Abbasiler döneminde ortaya çıkışı ve gelişimi üzerine bir inceleme". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 171-207.