Konya ili için çok ölçütlü karar analizleri ile en uygun arıcılık yerlerinin belirlenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-10-24

Authors

Ceylan, Durmuş Ali
Sarı, Fatih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arıcılık, günümüzde ülke genelinde önemi giderek artan ve özellikle biyoçeşitlilik, ekosistem, sürdürülebilir tarım ve insan sağlığı alanlarında ön plana çıkmaya başlayan faaliyetlerdendir. Arıcılık faaliyetlerinden elde edilen verimin artması ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla arıcılığa uygun yerlerin belirlenmesi gerekli hale gelmiştir. Özellikle arıcılığın kırsal kalkınma üzerindeki etkisi göz önüne alındığında en uygun arıcılık yerlerinin belirlenmesi işleminin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Konya ilinde Çok Ölçütlü Karar Analizleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak en uygun arıcılık yerlerinin belirlenmesi işlemi gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan uygunluk haritası ile mevcut arı konulan yerler çakıştırılarak uygunluğun kullanılabilirliği ve güvenirliliği araştırılmıştır. Sonuçların uygunluk haritası ile çakıştırılması sonucunda, tarımsal alanlar haricinde %82 oranında kesişmenin olduğu belirlenmiştir.
Nowadays, beekeeping activities and its importance have been increased due to the contributions to sustainable agriculture, human health, ecosystem and biodiversity. It is being necessary to determine suitable beekeeping to provide sustainable productivity and efficiency to increase the yield. Especially, need for suitability analysis concept were revealed when considering the rural development. In this study, beekeeping suitability analysis is performed via Multi Criteria Decision Analysis and Geographical Information Systems. Existing beekeeper locations are specified and intersected with suitability map to calculate the accuracy and reliability of the study. Considering the intersection of existing beekeeper locations and generated suitability map, 82% intersection rate is calculated.

Description

Keywords

Arıcılık yerleri, Uygunluk analiz, Coğrafi bilgi sistemler, Çok ölçütlü karar analizleri, Beekeeping locations, Site suitability, Multi criteria decision analysis, Geographical information systems

Citation

Ceylan, D. A. ve Sarı, F. (2016). ''Konya ili için çok ölçütlü karar analizleri ile en uygun arıcılık yerlerinin belirlenmesi''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 17(2), 59-71.