Effecfs of some plant growth regulators on the yield and quality of muscat of Hamburg grape variety

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Eriş, Atilla

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada DMC (N-Dimethylmorpholinium cblorid) ve Ethrel (2-Chloroethylphosphonic acid)'in farklı dozlardaki uygulamalarının Hamburg Misketi üzüm çeşidinde mahsul miktarı ve kaliteye etkileri araştırılmıştır. Her iki bitki büyüme maddesi 0, 100, 500 ve 1000 ppm dozlarında kullanılmış olup; DMC, tomurcukların sürmesinden 35 ve 45 gün sonra olmak üzere 2 kez, Ethrel ise sadece 35 gün sonra 1 kez püskürtme yöntemi ile uygulanmıştır. DMC uygulamaları, dozlara bağlı olarak, mahşul miktarını, salkım ağırlığını, salkımdaki tane adedini ve total asit miktarını istatistik olarak arttırmıştır. Buna karşılık 100 tane ağırlıkları, 25 tane hacmi ve toplam kuru madde miktarı ise istatistik olarak azalmıştır. pH değerleri ve tane boyutlarının da aritmetik olarak azaldığı gözlenmiştir. Ethrel uygulamaları sonucunda ise; mahsul miktarı istatistik olarak (0.01)düzeyde azalırken; diğer özellikler arasında ve kontrola göre uygulamaların herhangi bir etkisinin bulunmadığı saptanmıştır.
In this experiment the effects of different concentrations of DMC (N-Dimethylmorpholinium chlorid) and Ethrel (2-chloroethylphosphonic acid) applications on yield and qualty of Muscat of Hamburg grape variety were investigated. DMC applied twice ( 35 and 45 days after bud burst) and Ethrel applied once ( 35 a after bud burst) by spraying method. Applied concentrations were 0, 100, 500 and 1000 ppm for both plant growth regulators. DMC applications increased yield per vine, cluster weight, number of berries per cluster and total acids statistically and their increasing-ratio depend on the applied concentrations. Contrarily the 100 berries weight, 25 berries volume and total soluble solid decreased statistically, pH-values and berry size aritmetically. All ethrel concentrations decreased the yield of vine statistically (0.01 level). For the other characteristics was not found any significant difference between the applications and control.

Description

Keywords

Hamburg misketi üzüm çeşidi, Asma başına verim, Muscat of Hamburg grape variety, Yield per vine, DMC (N-Dimethylmorpholinium chlorid), Ethrel (2-Chloroethylphosphonic acid)

Citation

Ağaoğlu, Y. S. ve Eriş, A. (1982). “Effecfs of some plant growth regulators on the yield and quality of muscat of Hamburg grape variety”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 51-67.