Effect of rooted and unrooted rootstock cuttings on success of grafted vine production

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Çelik, Hasan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma ile, aşılı köklü asma fidanı üretiminde genellikle iyi sonuç alınamayan 41 B ve 99 R 'nin köksüz çelikleri yerine, köklü fidanlarının çelik olarak kullanılmasıyla fidan veriminin arttırılması amaçlanmıştır. Her iki anacın köklü çelikleri, Hamburg misketi üzüm çeşidinden alınan kalemlerle aşılanmışlardır. Araştırmadan elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: 1.Tüm aşılı çelikler, aşı yerlerine % 100.0 oranında çepeçevre kallus oluşturmuşlardır. 2. 99 R'nin köksüz çelikleri (% 100. 0), 41 B'den (% 55, 7) bazalda önemli derecede yüksek oranda çepeçevre kallus oluşturmuşlardır. 3. Farklı anaçlık çelik tipleri, kalemlerin çimlendirme sırasındaki sürme oranlarını her iki anaç ta da önemli oranda etkilememişlerdir. 4. Çimlendirme sırasında köklenme (%) ve aşılı çelik başına kök sayısı yönünden, 99 R 'de görülen birbirine çok yakın köklenme oranları dışında, köklü fidanlar sürekli olarak daha yüksek değerler sağlamışlardır. 5. Her iki anaç için de anaçlık çelikierin yerine köklü fidanlar kullanıldığında, fidan veriminin önemli oranlarda arttığı saptanmıştır. Özellikle 99 R 'nin anaçlık çelikleri yalnızca %18.6 'lık bir randıman sağlarken, bu değer köklü çelik kullanıldığında % 62,9 'a ulaşmıştır. 6. 1.sınıf fidan oranı ve aşılı köklü fidan başına ana kök sayısı yönünden, 41 B 'de anaçlık çelik tipleri arasında bir farklılık gözlenmezken, 99 R 'de köklü çelikler istatistiki olarak yüksek değer oluşturmuşlardır. 7. Yukardaki bulguların ışığında, özellikle 99 R için, aşılı köklü asma fidanı üretiminde anaçlık çelikierin yerine köklü çeliklerin kullanılması, ekonomik olarak önerilebilir. Bunun yanısıra, 41 B için uygun özellikler taşıyan anaçlık çelik bulunmasında güçlük çekildiğinde, bu anaç için de aynı öneri geçerli olacaktır.
This experiment was carried out to compare the performances of rooted (rooting) and unrooted stock cuttings of 41 B and 99 R on which Muscat of Hamburg was grafted to decrease the nursery losses in grafted vine production. As a result of this present experiment, rootings (rooted stock cuttings) increased the take in both rootstocks significantly. The increase in 99 R was more than 3-fold. The take in unrooted cuttings of 99 R was found extremely lower (18.6 %) than in rootings (62.9 %). Machine bench grafting using rootings can be recommended particularly for 99 R. If it is difficult to find the stock material in good condition, rootings can also be used successfully for 41 B. At the same time, these grafts on rootings may be planted directly in the vineyard.

Description

Keywords

Aşılı köklü asma fidanı üretimi, Anaçlık çelik, Kallus, 41 B, 99 R, Grafted vine production, Rootstocks

Citation

Ağaoğlu, Y.S. ve Çelik, H. (1982). “Effect of rooted and unrooted rootstock cuttings on success of grafted vine production”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 33-38.