Effect of grafting machines on success of grafted vine production

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Çelik, Hasan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, Automatic-II ve PM-450 aşı makinelerinin, aşılı köklü asma fidanı üretiminde başarı üzerine etkileri, farklı aşı kombinasyonları kullanılarak, karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Her ikisi de omega aşı yapan bu makinelerden Automatic-II, ayak gücü ile çalışan pedal sistemine sahiptir. Batı Almanya yapısı olan bu makine, otomatik olarak kalemi anaca bağlayabilmektedir. PM-450 ise elektrik/e çalışmakta, 6-12 mm arasındaki çap değerlerine göre ayarlanabilmektedir. Bulgaristan yapımı olan bu makine kalem ve anacın aşı kesitlerini ayrı ayrı açmakta ve bu iki kısım elle birbirine bağlanmaktadır. Araştırmada, Hafızali, Hamburg misketi ve Hasandede üzüm çeşitlerinden alınan kalemler, Kober 5 BB ve 99 R asma anaçlanndan alınan anaçlık çelikler üzerine aşılanmışlardır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen diğer özellikler (aşı yerinde çepeçevre kallus oluşumu (%), çimlendirme sırasında sürme oranı (%), I. sınıf aşılı köklü fidan oranı (%) ve fidan başına ana kök sayısı) yönünden aşı kombinasyonlarına göre kimi önemli sayılabilecek farklılıklar gözlenmesine karşın, aşı makineleri, aşılı köklü asma fidanı randımanını önemli ölçüde etkilememişlerdir. Diğer yandan 99 R 'nin hemen bütün kombinasyonlarında, Kober 5 BB'den oldukça düşük randıman sağlaması ilgi çekici bir gözlem oluşturmuştur. Her iki aşı makinesinin ortalaması olarak, en yüksek randıman değerleri, Hafızali/ Kober 5 BB (% 60.0) ile Hasandede/Kober 5 BB (% 54.7) kombinasyonlarından elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırmada üzerinde çalışılan her iki aşı makinesi de ülkemiz koşullarında kullanılabilecek özellikle bulunmuştur.
This experiment was carried out to determine the performances of two grafting machines (Automatic II. and PM-450) on the success of grafted vine production. Scions of Hafızali, Muscat of Hamburg and Hasandede were grafted on the cuttings of Kober 5 BB and 99 R using these machines. Present data showed that there were no significant differences in take between grafting machines in all graft combinations used, although some considerable variations in callusing formation (%) at union, bud-burst (%) during callusing, firstgrade transplants (%) and the number of main roots (n) per grafted vine were observed. It was a clearly evident that Kober 5 BB always gave better results than 99 R in all graft combinations. The best takes were obtained in Hafızali/Kober 5 BB ( 60.0 %) and Hasandede/ Kober 5 BB (54.7 %) combinations as an average of both grafting machines. As a result of this present experiment, both grafting machines can be recommended for Turkey's conditions.

Description

Keywords

Aşı makineleri, Aşılı köklü asma fidanı, Automatic-II, PM-450, Grafting machines, Grafted vine production

Citation

Ağaoğlu, Y.S. ve Çelik, H. (1982). “Effect of grafting machines on success of grafted vine production”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 25-32.