Arpa'da (Hordeum vulgare L.) çimkını uzunluğu ile bazı bitki karakterleri arasındaki ilişkiler

Loading...
Thumbnail Image

Date

1982

Authors

Gençtan, Temel

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma, çimkını uzunlukları farklı arpa çeşitlerinde, çimkını uzunluğu ile bazı önemli bitki karakterleri arasındaki ilişkileri saptamak ve bu ilişkilere dayanarak, gelişmenin erken devrelerinde çimkını uzunluğunun bir seleksiyon kriteri olarak kullanılabilme olanaklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme sonuçlarından elde edilen bilgilere göre: 1. Kısa ve uzun çimkını arpa çeşitlerinde, çimkını uzunluğu ile ilk yaprak ve bayrak yaprağının kın ve aya uzunluğu, aya genişliği, yaprak alanı, bitki boyu ve başak uzunluğu arasında değişik düzeyde olumlu ve önemli ilişkiler saptanmıştır. 2. Arpada çimkını uzunluğu ile belirtilen karakterler arasında saptanan bu olumlu ilişkilere dayanarak, gelişmenin erken devresinde çimkını uzunluğunun, saptanan bu karakterler için bir seleksiyon kriteri olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
This research work conducted to find out the relationships between coleoptile length and some plant characters in barley varieties which have different coleoptile length and thus, to indicate the possibilities of using coleoptile length as a selection criterion in the early developmental stages. According to the results of this research work: 1- Significant positive correlations in various levels were found between coleoptile length and the sheath and blade length, blade width, leaf area, of the first leaf and flag leaf and plant height and spike length in barley varieties which have short and long coleoptile. 2- Depending on these possitive correlations which were found between coleoptile length and some characters mentioned above, it was concluded, that coleoptile length could be used as a selection criterion for these characters in barley.

Description

Keywords

Arpa (Hordeum vulgare L.), Çimkını uzunluğu, Bitki karakterleri, Seleksiyon kriteri, Barley (Hordeum vulgare L.), Coleoptile length, Plant characters, Selection criterion

Citation

Akbay, G. ve Gençtan, T. (1982). “Arpa'da (Hordeum vulgare L.) çimkını uzunluğu ile bazı bitki karakterleri arasındaki ilişkiler”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 15-24.