Uzman sistem denetimli arı kovanı tasarımı ve gerçekleştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2012

Authors

Bayır, Raif
Albayrak, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, zayıf ve bakıma muhtaç bal arısı kolonilerinin normal bir koloniye dönüşmesini sağlamak amacıyla uzman sistem denetimli arı kovanı gerçekleştirilmiştir. Bu kovan, ağırlık ölçme, sıcaklık ölçümü ve kontrolü, nem ölçümü ve kontrolü, otomatik şerbetlik, güneş panelli enerji üretim sistemi ve haberleşme alt sistemlerinden oluşmaktadır. Uzman sistem denetimi ile kovan içi nem ve sıcaklık değerlerinin koloni için en uygun olan değerlere ulaşması sağlanmaktadır. Ayrıca zayıf arı kolonisinin ağırlık artışı izlenerek ihtiyaç duyulması durumunda otomatik olarak şerbet verilebilmektedir. Bu özellikleri ile uzman sistem denetimli arı kovanı bir nevi arı kuvözü özelliği taşımaktadır. Kovan içi nem ve sıcaklık denetimini sağlamak için uzman sistem temelli bir yazılım geliştirilmiştir.
Expert system controlled beehive was designed for the honey bee colonies which are weak and in need of care in order to ensure that they are transformed into normal colony beehives. Weak bee colonies need vital support, since they cannot grow up in extreme hot and cold weather conditions. The most appropriate values of humidity and temperature were obtained for the colony inside the hive with expert control system. In addition, weight gain of weak bee colony was monitored. Sherbet was given automatically when needed.

Description

Keywords

Arı kovanı tasarımı, Apis mellifera, Bal arısı, Design of controled bee hive, Honey bee

Citation

Bayır, R. ve Albayrak, A. (2012). ''Uzman sistem denetimli arı kovanı tasarımı ve gerçekleştirilmesi''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 12(4), 122-135.