Kur’an ayetleri ışığında terör ve çözüm önerileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2008

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yaratıcı insanları bir anne ve babadan meydana getirerek kardeş olmalarını sağlamış, mutlu olmaları için de fıtrat inancını göndermiştir. Kur’an’da doğru ve yanlış olanlar tanıtılmış, iyi ve güzel olanlar teşvik edilirken, kötüler yasaklanmıştır. İnsanlar arasında olumsuzlukların önlenmesi için adaletin tesisi istenmiştir. Yüce Allah insanlara verilen temel haklara saygı önermiş, bunları ortadan kaldıracak filleri yasaklayarak, alınması gereken önlemleri açıklamıştır. Kur’an’da temel hakların çiğnenmesi farklı ifadelerle belirtilmekle birlikte, son dönemlerde terör ve anarşi kavramları sıkça kullanılmaya başlamıştır. İşte bu makalede, Kur’an’da insanları sıkıntıya sokan terör ve anarşinin sebepleri ve çözüm önerileri geniş olarak irdelenerek, yapılması gerekenler maddeler halinde belirtilmiştir. Yüce Allah’ın Kur’an’da ifade ettiği tavsiyelerin dikkate alınması durumunda terör ve anarşinin büyük ölçüde önleneceği anlaşılmaktadır.
Allah created humanbeings from one father and mother, providing for them to be brothers and sent them the belief of fitrah to give them happiness. The Quran, the Word of God 2 declared what is right and what is wrong, and encouraged what is right and prohibited what is wrong. It commanded establishment of justice among people in order to prevent bad things. Allah the Exalted recommended respect for basic rights which is given to humankind and prohibited such acts that might remove those rights. Meanwhile transgression of basic rights has been stated in different terms, in this century those bad actions have been defined as "terror" and "anarchy". In this article, the causes of terror and anarchy which do harm humankind and some suggestions for solution is elaborately analyzed according to the Quran and dedicated to the service of humanity.

Description

Keywords

Terör, Anarşi, Temel haklar, Kur’an, Terror, Anarchy, Basic rights, Qur’an

Citation

Kaya, R. (2008). "Kur’an ayetleri ışığında terör ve çözüm önerileri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 17(2), 1-34.