Bal arısı (apis mellifera l.) kolonilerinin yaşamında polenin önemi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Erdoğan, Yaşar
Dodoloğlu, Ahmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Polen ve nektar bal arıları için çok önemli gıda maddeleri olup, polen bal arılarının protein, yağ, vitamin ve mineral maddesi ihtiyaçlarını karşılayan ana kaynağı oluşturmaktadır. Polen ergin işçi arıların (1-14 günlük yaştaki) ve üç günden daha yaşlı olan işçi ile erkek arı larvalarının beslenmesinde kullanılmaktadır. Arı kolonilerinin ana nektar akımına kuvvetli bir işçi arı populasyonu ile girebilmeleri, yavru üretimini sürdürebilmeleri ve bunun sonucunda istenilen bal üretimini sağlayabilmeleri açısından polenin koloniye yeterli düzeyde girmesi ve depolanması çok önemlidir. Arı kolonileri genellikle çok fazla polen depolamazlar. Ancak hava şartlarının arazi uçuşu için uygun olmadığı zamanlarda veya arazide yeterli polen kaynağı bulunmadığı dönemlerde koloninin bir haftalık ihtiyacını karşılayacak miktarda, yaklaşık 1 kg kadar polen depolanmaktadır.
Pollen and nectar are essential food elements for bees, pollen being their main protein, lipids, vitamins and minerals source. Pollen is used for feeding adult bees (1 to 14 days old), worker and drone larvae after they are 3 days old. Bees must gather and store pollen in the colonies at a desirable level to ensure a strong worker bee population for the main nectar flow, continuation of brood production, and as a consequence of the production of honey. Colonies of bees do not usually store an abundance of pollen. Instead, they collect enought pollen to maintain a reserve of approximately one kilogram, which may be adequate to meet their pollen needs for about a week if pollen is not available in the field or if inclement weather prevents the bees from foraging.

Description

Keywords

Bal arısı, Apis mellifera L., Polen, Beslenme, Önemi, Honeybee, Pollen, Feeding, Importance

Citation

Erdoğan, Y. ve Dodoloğlu, A.(2005). "Bal arısı (apis mellifera l.) kolonilerinin yaşamında polenin önemi". Uludağ Arıcılık Dergisi, 5(2),79-84