Hatay yöresinde bulunan arıcılık işletmelerinde arı hastalıklarının araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Şahinler, Nuray
Gül, Aziz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Hatay yöresinde 11 ilçe ve 51 köyde 89 arıcının toplam 5730 kolonisi , 2003 yılı Eylül/Ekim tarihleri arasında kontrol edilerek koloniler önemli arı hastalık ve parazitleri yönünden incelenmiştir. İncelenen tüm ilçelerin Varroa paraziti ile bulaşık olduğu belirlenmiş, Hassa ve Altınözü ilçeleri dışındaki tüm ilçelerde ise yavru çürüklüğü hastalığı ile karşılaşılmış ve Nosema hastalığına ise rastlanılmamıştır. Araştırma sonunda arıcıların önemli arı hastalıklarını tanıdıkları ancak koruma kontrol ve tedavi konusunda bazı eksikliklerinin olduğu saptanmıştır.
In this study honeybee diseases and parasites were investigated from 5730 colonies in 11 districts, 51 villages of Hatay provinces. The results show that all investigated district were infected with Varroa mite. Also all districts were infected with foulbrood disease except Hassa and Altnözü district. On the other hand Nosema diseases were not to detect in all districts. The present study ıt was determined that beekeepers were aware of all diseases related honey bee colonies, but do not have enough knowledge in terms of protection, control and treatment.

Description

Keywords

Bal arısı, Varroa paraziti, Yavru çürüklüğü, Kireç Hastalığı, Honeybee, Varroa mite, Foulbrood, Chalkbrood

Citation

Şahinler, N. ve Gül, A. (2005). "Hatay yöresinde bulunan arıcılık işletmelerinde arı hastalıklarının araştırılması". Uludağ Arıcılık Dergisi, 5(1), 27-31