2018 Cilt 18 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Türkıye arıcılığının 1935 yılından 2015 yılına kadar değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-03-12) Sıralı, Recep; Maraz, Zümrüt; Aksoy, Dilruba
    Arıcılık kendine has özellikleri ile kırsal nüfus için iyi bir alternatif iş ve gelir kaynağıdır. Türkiye’de arıcılığın geliştirilebilmesi için uygun ekolojik koşullar, koloni sayısı ve iş gücü bakımından büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Ülkemizde 1935 yılında 1.095.800 adet olan koloni sayısı %707,09 artış göstererek 2015 yılında 7.748.287 adete ulaşmıştır. 1935 yılında 4.338 ton olan bal üretimimiz %2.492,58 artış göstererek 108.128 tona,balmumu üretimiz ise %790,03 artışla 602 tondan 4.756 tona ulaşmıştır. Bununla birlikte1935 yılında 3,96 kg olan koloni başına bal verimi %352,53 artış göstererek 13,96 kg’a ulaşmıştır. Toplam bal ve balmumu üretimimizde incelenen yıllar itibari ile bazı yıllar azalma görülmesine karşın genelde düzenli bir artış gerçekleşmiştir. Fakat bu artışın sebebi verimliliğin artırılmasından değil, toplam koloni sayısının artmış olmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde son yıllarda koloni sayısında, toplam bal ve balmumu üretiminde kayda değer artışlar olmasına rağmen koloni başına verimlilik artırılamamıştır. Türkiye ekolojik olarak arıcılık faaliyeti için çok uygun bir doğa yapısına sahip olmakla birlikte maalesef potansiyelinin çok azını kullanmaktadır.Türkiye arıcılığında karşılaşılan verimsizlikle ilgili sorunlara köklü çözüm getirecek bazı reformların acil olarak ele alınması gereklidir.
  • ItemOpen Access
    Api turizm’in Türkiye’deki yeri ve önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-02-10) Suna, Belma
    Turizm, önceden sadece dinlenmek ve deniz, kum, güneş üçlüsünden faydalanmak şeklinde algılanmakta ve bu doğrultuda gerçekleştirilmekteydi.Günümüzde ise turizm, kapsam ve uygulama bakımından çok farklı yönlerde gelişme göstermiştir.Bunun sebebi, insanların deniz-kum-güneş üçlemesine olan bakış açısının değişmesidir.Turizm politikaları doğrultusunda ortaya çıkan sürdürülebilir turizm kavramı beraberinde eko turizm, alternatif turizm, özel ilgi turizmi, yeşil turizm, doğa ve kültür turizmi, kırsal turizm gibi turizm türlerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.Bu bağlamda Türkiye, 2016 yılı itibariyle arı yetiştiriciliğinde dünyada ilk 4 ülke arasında yer almaktadır (Bölgesel Arıcılık Ağı Analiz Raporu, 2017). Bu ise ülkemizde api turizmin uygulanabilirliği fikrini ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmanın amacı, api turizmin genel turizm kapsamı içinde yerinin belirlenmesidir. Diğer taraftan arıcılığın yoğun olduğu ülkemizin çeşitli bölgelerinin api turizm merkezi haline getirilmesi konusunda bir farkındalık yaratmak araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu araştırma api turizmin yeri ve Türkiye için önemini belirtmek amacıyla hazırlanmış bir derleme çalışmasıdır.
  • ItemOpen Access
    Çayır üçgülü (Trifolium pratense L.)’nün tozlaşmasında arıların önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-01-15) Özbek, Hikmet
    Önemli bir yem bitkisi olan çayır üçgülü (Trifolium pratense L.)’nün ana vatanının Anadolu veya Anadolu’yu da içerisine alan kara parçası olduğu belirtilmektedir. Yabancı döllenmeye gereksinim duyan bu bitkinin tozlaşmasında etkili olan arı türleri ele alınmıştır. Daha önceki çalışmalar ve yazar tarafından sürdürülen gözlemler ışığında bal arısına ek olarak 80’den fazla arı türünün çayır üçgülü çiçeklerini ziyaret ettiği belirlenmiştir. Bunlar arasında en önemli grubu bambul (Bombus spp.) arıları oluşturmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Effects of thiamethoxam on the behavior of foraging honey bees with artificial flower choices
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-02-15) Hranitz, John M.; Blatzheim, Lauren; Bower, Corey D.; Polk, Trimelle; Levinson, Brianna; Wells, Harington; Çakmak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Arıcılık Geliştirme-Uygulama Geliştirme ve Araştırma Merkezi.
    The effects of thiamethoxam were studied on the foraging behavior of free-flying bees (Apis mellifera anatoliaca) visiting artificial flower patches of blue and white flowers. Thiamethoxam doses from 2 % to 40 % of the reported LD50 value were given to bees. The study consisted of three experimental parts performed sequentially without interruption. In part 1, we offered bees 6 μL of a 1M sucrose reward in both flower colors. In part 2 we offered bees 6 μL of 1.5 M sucrose solution in blue flowers and 6 μL of 0.5 M sucrose solution in white flowers. In part 3 we reversed the sucrose solution rewards values with respect to flower color. Each experiment began 30 min after administration of the insecticide. The number of bees foraged was recorded, as was flower patch visitation rate, number of flowers visited and flower choices of the bees that did return. The forager return rate declined linearly with increasing thiamethoxam dose and number of foraging trips of returning bees was also affected adversely. Out of 96 bees, the majority of unreturned (50) bees belonged to higher dosages of thiomethoxam groups. However, flower fidelity was not affected by thiamethoxam dose. Foragers visited both blue and white flowers extensively in experimental part 1 and showed greater fidelity for the flower color offering the higher molarity reward in parts 2 but there were less visits to flowers offering the higher molarity reward in part 3 indicating that the bees failed to learn what were the flowers with higher reward. Our study showed that thiamethoxam affected: the number of returning bees, the number of foraging trips and reward re-learning.
  • ItemOpen Access
    Diversity of sunflower insect pollinators and their foraging behavior under field conditions
    (Uludağ Üniversitesi, 2018-03-08) Mehmood, Kashif; Naeem, Muhammad; Ahmad, Munir; Butt, Shahid Javid
    To discover the pollinator community of sunflower (Helianthus annuus L.) and different aspects of behavior, activity and pollination effect of Apis and non Apis bees, an experiment was performed at the research farm of Arid Agriculture University, Rawalpindi, Pakistan. The insect pollinator community was composed of eighteen species belonging to seven families and three insect orders. Apis mellifera and Xylocopa fenestrata were the most frequent visitors comprising 44% and 14% with maximum activity observed during early day hours.Visitation frequency of these two pollinators significantly varied at early and late observation times with no significant differences observed during the mid-day. The study also covered other aspects including visitation rate and duration of a single visit on flower heads. These also contributed significantly in increase of head diameter, total number of seeds per head, filled seeds, seed filling percentage and seed weight when compared with self-pollination.Presence of wild pollinators with commercial bee keepers can help in increase of crop yields and their good seed potential due to improvement of crossing of gene pool.