Faizsiz bir finans yöntemi olarak venture capital sistemi ve İslam bankacılığı ile mukayesesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Venture Capital (Risk Sermayesi) Sistemi, ekonomik gelişmede önemli faktörlerden biri olarak görülen küçük ve orta ölçekli girişimcilerin (KOBİ) finansman ihtiyacının karşılanmasında önemli bir role sahiptir. Geleneksel bankacılığın aksine kâr-zarar ortaklığına dayanan bu finans yöntemi ile İslam Bankacılığı arasında şaşırtıcı bir benzerlik söz konusudur. Bu benzerlik bir rastlantı olmayıp, iki finans sisteminin tarihsel arka planından kaynaklanmaktadır. Bilimsel araştırmalar iki finans sisteminin orta çağda yaygın olarak uygulanan mudârabe ve commenda iş ortaklıklarının evrimi sonucu ortaya çıktığını ve commenda ortaklık türünün kaynağının ise mudârabe ortaklık türü olduğunu ortaya koymuştur. İşte bu makalede, öncelikle İslam Bankacılığının ve Venture Capital’in arka planı ele alınacak ve daha sonra da iki finans sisteminin yapısal ve fonksiyonel açıdan aralarındaki benzerlik ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Venture Capital is an important financing method to meet of capital needs of small and medium sized enterprises which one of the important factors of economic development. This financing method, which bases on profit/loss sharing instead of interest in conventional banking, has astonishing structural similarity to Islamic Banking. This similarity is not accidental but because of historical relationship. Many researches have proved that both finance systems emerged as a result of evolution of mudaraba and commenda business partnerships which were applied commonly in the Middle Ages. Furthermore, commenda partnership was, in fact, made up of applying mudaraba partnership in Europe. This article endeavors to scrutinize this striking structural similarity and claims that Islamic Banking by means of mudaraba plays a role as Venture Capital economic development.

Description

Keywords

İslam bankacılığı, Risk sermayesi, Mudarabe, Commenda, Faizsiz bankacılık, Islamic banking, Venture catipal, Mudaraba, Commenda, Interest-free banking

Citation

Kumaş, M. S. (2007). "Faizsiz bir finans yöntemi olarak venture capital sistemi ve İslam bankacılığı ile mukayesesi". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16(1), 279-298.