2008 Cilt 8 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Megachile maritima (kırby) ve ıcteranthidium cimbiciforme (smıth) (hymenoptera: megachılıdae) türleri üzerinde entomopalinolojik bir çalıma
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Güler, Yasemin; Bursalı, Burcu
    Bu çalışmada, potansiyel polinatörlerden olan Megachile maritima (Kirby) ve Icteranthidium cimbiciforme (Smith) (Hymenoptera: Megachilidae)’nin besin tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnekler Ankara ve Eskişehir illerinden atrapla toplanmıştır. Shannon çeşitlilik indeksinin kullanıldığı çalışma sonucunda, M. maritima türünün Asteraceae ve Rosaceae, I. cimbiciforme’nin ise Asteraceae ve Fabaceae familyalarının polenlerini topladığı belirlenmiştir. Ayrıca, Rosaceae’nin M. maritima’nın, Fabaceae’nin ise I. cimbiciforme’nin besin tercihleri arasında olduğu ilk kez bu çalışmada saptanmıştır. Her iki türün de en fazla Carduus spp. (Asteraceae)’ni tercih etmelerine rağmen, sonraki tercihlerinin birbirinden farklılık gösterdiği; M. maritima’nın ikinci sırada yine Asteraceae türlerini tercih ederken, I. Cimbiciforme’nin Fabaceae polenlerini topladığı tespit edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Türkiye’de yonca bitkisini ziyaret eden arı türleri ve megachile rotundata f. (hymenoptera: megachilidae)
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Özbek, Hikmet
    Yonca (Medicago sativa L.), yabancı tozlamaya gereksinim duyan bir bitki olup döllenme fırlama olayının gerçeklemesi ile vuku bulmaktadır. Bunu da etkili bir ekilde ancak arılar yapabilmektedir. 1980’li yıllardan günümüze kadar ülkenin deişik yörelerinden toplanan be familyaya bağlı 30 cinse ait 150’ye yakın arı türünün yonca çiçeklerini ziyaret ettiği belirlenmitir. Bunlar arasında; Rophites canus Ev., Andrena ovatula (Kr.), A labialis (Kr.) Melitturga clavicornis Latr., Melitta leporina Pr., Megachile apicalis Sp., M. pilidens Alf., M. rotundata F., Anthidium oblongatum (Ill.), Anthophora aestivalis Pz., A. atroalba Lep., Eucera cineraria Ev., E. clypeata Erichson, E. interrupta Boes., E. nigrescens Perez, E. pollinosa Sm., Tetralonia hungarica Fr., T.tricincta Ev., T. graja Ev., Bombus argillaceus Scop., B. armeniacus Rad., B. sylvarum daghestanicus Rad., B. incertus Mor. ve B. niveatus Kriech. türleri ülkemizde yoncanın en etkili tozlayıcılarıdır. Vurgulamak gerekir ki, ülkemizde yonca bitkisini ziyaret eden arı türlerinin yoğunlukları ciddi bir ekilde azalmaktadır. Habitatlardaki değişiklikler, tahribatlar ve düzensiz pestisit kullanımı bu oranda devam ettiği sürece birçok türler yok olmanın eşiğine geleceklerdir. Bu nedenle, çok önemli bir polinatör olan Megachile rotundata’nın ithal edilerek diğer birçok ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yoncanın tozlamasında kullanılmaya balanması zorunludur.
  • ItemOpen Access
    Peteklerin büyük mum güvesi (galleria mellonella l.)’ne karşı korunmasında–5°c soğuk uygulamasının etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2008) Akyol, Ethem; Korkmaz, Ali
    Bu çalıma depolama döneminde stok petekleri tahrip ederek arıcılık sektöründe önemli ekonomik kayıplara neden olan büyük mum güvesi (Galleria mellonella L.) tahribatının soğuk uygulaması ile kontrolünde -5°C koşulunun kullanılmasını denemek amacıyla yürütülmütür. Çalışmada bal mumu güvesi yumurtası ve larvası ile bulaşık toplam iki yüz adet petek kullanılmış olup, çalışma Niğde ilinde Ekim ve şubat ayları arasında yürütülmütür. Çalışmada kullanılan petekler kış bakımı nedeniyle koloniden alınıp depolanacak olan petekler arasından rastgele seçilmi ve mum güvesi ile bulaık hale gelmesi için açık alanda kovanlar içerisinde on beş gün süreyle bekletilmitir. Bu süre sonunda yapılan kontrolde mum güvesi yumurtası ve larvası ile bulaşık 200 petek seçilmitir. Bu peteklerden yüz tanesi soğuk uygulamasına tabi tutulmuş, diğer yüz tanesi ise kontrol olarak kullanılmıtır. Soğuk uygulaması, petekler koyuldukları kovanlarla birlikte -5°C’ye ayarlanmı soğutucularda 10 gün süreyle bekletilerek yapılmıtır. Soğuk uygulamasına tabi tutulan yüz adet petek ve hiç bir uygulamaya tabi tutulmayan (kontrol grubu) yüz adet petekte mum güvesi tahribatı sırasıyla %11 ve %62 olmuştur. Soğuk uygulaması yapılan grup ortalaması ile kontrol grubu ortalaması arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P<0.01). Ekim ayında soğuk uygulamasına tabi tutulan toplam yüz adet petekten seksen dokuz adedinin şubat ayında tekrar kullanılabilecek durumda olduğu, on bir tanesinin ise mum güvesi larvaları tarafından tahribata uğratıldığı belirlenmitir. Bu çalışma arıcıların önemli ekonomik kayıplarına neden olan büyük bal mumu güvesinin kontrolünde alternatif bir yöntem olarak kullanıldığı bilinen soğuk uygulaması için -5°C koşulunun da uygun olduğunu göstermiştir.