2005 Cilt 5 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Bal arısı (apis mellifera) zararlısı varroa destructor’un biyolojisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Akyol, Ethem; Korkmaz, Ali
    Gerek kültür bitkilerinin polinasyonunda gerek ekolojik dengenin korunmasında gerekse insan beslenmesindeki önemli rolü nedeniyle bal arıları insanlar için vazgeçilmez böceklerdir. Bu böceklerden yararlanmanın azami olabilmesi için yapılacak en önemli işlemlerden birisi de bunların hastalık ve zararlılarıyla etkin ve doğru bir mücadelenin yapılmasıdır. Varroa destructor bal arılarının verimliliğini olumsuz yönde etkileyen en önemli parazittir. Bir zararlıya karşı etkin bir mücadele geliştirebilmenin yegane yolu o zararlının üreme, beslenme ve yaşama şekli gibi biyolojik özelliklerinin iyi bilinmesidir. Bu makalede bal arılarının en önemli zararlısı olan Varroa destructor ile mücadelede isabetli karar vermeye yardımcı olması amacıyla parazitin biyolojisi incelenmektedir.
  • ItemOpen Access
    Bombus terrestris (hymenoptera: apıdae) arılarının yayılmasının ekosistem üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Gösterit, Ayhan; Gürel, Fehmi
    Türkiye arı faunasında doğal olarak bulunan ve doğal floradaki bir çok bitkinin en önemli tozlayıcısı olan Bombus terrestris arıları, örtü altı yetiştiricilikte de tozlaşma amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak seralarda kullanılmak amacıyla ithal edilen Bombus terrestris kolonilerinde üretilen ana arıların doğal faunada yayılma ve yuva oluşturma riski bulunmaktadır. İthal edilen Bombus terrestris arılarının yeni alanlara yayılması ve populasyonlarının aşırı artması bitkisel kaynakların kullanımı ve yuva yeri bulmada doğal polinatörler ile rekabet yaşanmasına, parazit ve patojenlerin taşınmasına, doğal floranın polinasyonunun azalmasına ve yerel türler ile melezleşerek bu türlerin yok olmasına neden olabilir.
  • ItemOpen Access
    Organik arıcılık
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Uygur, Ş. Ömür
    Dünyada organik tarımın yaygınlaşmasıyla Türkiye’deki tüketicilerin organik tarım ürünlerine olan talebi artmıştır. Organik arıcılığın yaygınlaşmasıyla organik arı ürünleri de marketlerdeki raflarda yerini almaya başlamıştır. Böylece tüketicilere daha sağlıklı ve kaliteli arı ürünleri sunma olanağı elde edilmiştir. Bu derlemede, organik tarımın gelişimi, kontrol ve sertifikasyonu kısaca gözden geçirilerek organik arıcılıkta uyulması gereken kurallar açıklanmıştır.