2005 Cilt 5 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Varroa destructor’un kontrolünde yeni stratejiler
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Aydın, Levent; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu derlemede daha önce Varroa jacobsoni olarak bilinen Varroa destructor Kore hattının ülkemizde bulunuşu ve bu parazite karşı uygulanan koruma ve kontrol önlemlerinde yeni stratejilerden söz edilmiştir. Toprakta bulunan iki mantar türünün Varroa kontrolü için önemi vurgulanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Bal arısı (apis mellifera l.) kolonilerinin yaşamında polenin önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Erdoğan, Yaşar; Dodoloğlu, Ahmet
    Polen ve nektar bal arıları için çok önemli gıda maddeleri olup, polen bal arılarının protein, yağ, vitamin ve mineral maddesi ihtiyaçlarını karşılayan ana kaynağı oluşturmaktadır. Polen ergin işçi arıların (1-14 günlük yaştaki) ve üç günden daha yaşlı olan işçi ile erkek arı larvalarının beslenmesinde kullanılmaktadır. Arı kolonilerinin ana nektar akımına kuvvetli bir işçi arı populasyonu ile girebilmeleri, yavru üretimini sürdürebilmeleri ve bunun sonucunda istenilen bal üretimini sağlayabilmeleri açısından polenin koloniye yeterli düzeyde girmesi ve depolanması çok önemlidir. Arı kolonileri genellikle çok fazla polen depolamazlar. Ancak hava şartlarının arazi uçuşu için uygun olmadığı zamanlarda veya arazide yeterli polen kaynağı bulunmadığı dönemlerde koloninin bir haftalık ihtiyacını karşılayacak miktarda, yaklaşık 1 kg kadar polen depolanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Trakya bölgesi arı hastalıkları ve zararlıları üzerine anket sonuçları
    (Uludağ Üniversitesi, 2005) Sıralı, Recep; Doğaroğlu, Muhsin
    Bu araştırma, Trakya Bölgesi arıcılık işletmelerinin bal arısı hastalık ve zararlılarına ilişkin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, arıcıların ortalama % 29.8’si kışlatma öncesi kolonilerine bakım ve besleme yapmaktadır. Arıcıların kışlatmadaki koloni kayıp değeri ortalama % 29.12’dir. İşletmelerin % 36.3’ünde kireç, % 14.4’ünde yavru çürüklüğü, % 6.5’inde nosema ve % 4.5’inde taş hastalığı mevcuttur. Arıcıların % 47.8’i hastalıklara karşı herhangi bir ilacı kullanmamakta, % 5.9’u nosema’ya karşı ilaç kullanmakta, % 20.4’ü vitamin ve % 25.9’u da antibiyotik uygulaması yapmaktadır. Çalışmaya katılan arıcıların % 57.50’i Eritromisin, % 30.66’sı Oxytetracycline, % 10.48’i Fumagillin ve % 1.36’sı Oxytetracycline+neomycin içerikli ilaçları kullanmaktadırlar. Arıcılar, işletmelerindeki en önemli zararlının Varroa (% 71.1) olduğunu belirtmişlerdir. Varroa zararlısının mücadelesinde en çok kullanılan etken madde Amitraz (% 48.75) olup, en az kullanılan etken maddenin ise % 0.50 ile Fluvalinat olduğu belirlenmiştir.