2013 Cilt 13 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 5
  • ItemOpen Access
    Düzce ili yığılca ilçesindeki arıcılık faaliyetleri üzerine bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-08-23) Kekeçoğlu, Meral; Rasgele, Pınar Göç
    Düzce ili Yığılca ilçesi coğrafik yapısı, bitki örtüsü ve kendine özgü bir arı ekotipine sahip olması bakımından, arıcılık için oldukça avantajlı bir konuma sahiptir. Bu çalışma, Düzce ili Yığılca ilçesindeki arıcılık faaliyetlerinin mevcut durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu değerlendirmede arıcılık faaliyetleri, Yığılca’nın merkez ve köylerindeki rasgele seçilmiş 73 arı yetiştiricisine uygulanan anket çalışması ile saptandı. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak, çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşan anket formu kullanıldı. Bu anket çalışmasında sorulan 26 soru ile arıcıların birlikler ile olan ilişkileri, arıcılığa başlama nedenleri, öğrenim durumları, bal verimleri, üretilen arı ürünleri, hastalık ve zararlılar ile mücadele ve ana arı üretimi gibi birçok konu hakkında ayrıntılı veri elde edildi. Elde edilen verilere göre, Düzce ili Yığılca ilçesindeki arıcılığın genel durumu saptandı. Arıcılık faaliyetlerindeki eksiklikler eğitim, ürün pazarlama, damızlık ana üretimi veya temini, hastalık ve zararlılar ile mücadele olarak ortaya kondu. Sonuç olarak, bu çalışmanın Yığılca’daki arıcılık faaliyetlerinin önceliklerinin ve eksikliklerinin saptanması açısından yararlı olduğu ve daha sonra yapılacak çalışmalarda yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Balarılarında bulunan diğer zararlı artropodlar bölüm 2: akarlar ve araknidalar
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-07) Selçuk, Özgür; Aydın, Levent; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi
    Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de arıcılıkta birçok hastalık ve zararlılarla karşı karşıya bulunmaktayız. Bunlardan bazıları arıcılar ve bilim insanları tarafından göz ardı edilmesine karşın arılara ve arı ürünlerine zararlar vermektedir. Bu nedenle bu zararlıları iyi tanımak ve varsa mücadele etmek kovanın sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Bugüne kadar birçok tecrübeli arıcı bu zararlıları ve olumsuz etkilerini kısmi olarak bilmesine rağmen mücadele yöntemleri ve gerekliliğinin olup olmadığı konusunda bilgi eksiklikleri bulunmaktadır. Arıların en önemli ve en çok bilinen ektoparaziti olan Varroa (Oudemans 1904) bir akar’dır. Bu makalede Varroa dışındaki arı kolonilerine zarar veren diğer akarlar ve daha çok tarlacı ergin arıları avlayarak zararlı olan bazı örümcek ve akar türleri, bunların biyolojileri ve mücadeleleri hakkında değişik kaynaklara dayalı bilgiler verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    The historical uses of propolıs in folk medicine, with ıts biological acitivites and chemıcal composition
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-11-14) Ertürk, Ömer; Güler, Nihal
    Propolis is alike of gum material produced by honey bees in the construction and maintenance of their hives. Here the antifungal, antibacterial, antiviral, insecticidal and antioxidant activities of propolis, among other attributes of propolis and the chemical composition are reviewed. In recent years the biological activity research on propolis has become increasingly very attractive to many scientists in various fields of research. The comparative biological studies of propolis of different origin and the chemical composition analyses are becoming atractive. Similar types of studies are extremely valuable with the help of information about propolis standardization and practical applications in scientific fields.
  • ItemOpen Access
    Tokat ilinde tüketicilerin arı ürünleri tüketim durumları ve alışkanlıkları
    (Uludağ Üniversitesi, 2013) Sayılı, Murat
    Araştırmada, Tokat-Merkez ilçede tüketicilerin bal tüketim durumları ve alışkanlarının tespiti amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, 272 adet tüketici ile 2010 yılı Aralık ayında yapılan anket ile elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, tüketicilerin %86.76’sı süzme bal, %74.63’ü petekli bal ve %2.57’si de polen tüketmektedirler. Yıllık bal ürünleri tüketim miktarları; 9.43 kg/aile süzme bal, 10.50 kg/aile petekli bal ve 0.57 kg/aile polen olarak hesaplanmıştır. Arı ürünlerinin en fazla arıcılar ile süpermarketlerden satın alındığı tespit edilmiştir. Tüketicilerin yaklaşık yarısının her gün süzme bal, petekli bal ve polen tükettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca tüketicilerin arı ürünü satın alırken ambalajı önemsedikleri ve ürün satın alırken ambalaj olarak da en fazla cam kavanozu tercih ettikleri tespit edilmiştir. İncelenen ailelerde balın en yoğun olarak kış aylarında tüketildiği belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Aydınlık başlangıç zamanının değişik yaştaki galleria mellonella (lepidoptera: pyralidae) erginlerinin karbonhidrat miktarı üzerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012-12-05) Koç, Yeşim; Gülel, Adem
    Denemelerde büyük balmumu güvesi Galleria mellonella (Linnaeus,1758) (Lepidoptera: Pyralidae) kullanıldı. Çalışmalar, 28±2°C ve %65±5 nispi nem içeren laboratuvar koşullarında yapıldı. Çalışmada kullanılan böcekler, onsekiz saat aydınlık, altı saat karanlık (18A;6K); (1. Kademe) altı saat aydınlık, onsekiz saat karanlık (6A;18K); (1. Kademe),oniki saat aydınlık, oniki saat karanlık (12A;12K) (1. Kademe), onsekiz saat aydınlık, altı saat karanlık (18A;6K); (2. Kademe)altı saat aydınlık, onsekiz saat karanlık (6A;18K); (2. Kademe),oniki saat aydınlık, oniki saat karanlık (12A;12K) (2. Kademe) olmak üzere altı farklı fotoperiyot rejimi içeren ortamda yetiştirildi. Farklı fotoperiyot rejimlerinde, aydınlanma 40 W’lık floresan ampullerle sğlandı. Böceklerin beslenmesinde, balsız petekler kullanıldı. Analizler için karbonhidrat miktarının hesaplanmasında, van Handel’in (1985) Anthrone testi kullanıldı. İkinci kademe şartlarında tutulan erginlerdeki karbonhidrat miktarı, 1. kademedekilerden daha düşük bulunmuştur. Ayrıca her iki durumda, erginlerdeki karbonhidrat miktarının, yaş arttıkça artığı gözlendi. Bütün fotoperiyot şartlarında, karbohidrat miktarının yaşla birlikte artığı saptandı. Genel olarak, uzun gün fotoperiyotlarında karbonhidrat miktarının kısa gün fotoperiyotlarındakinden, fazla olduğu görüldü. Aynı fotoperiyot süreli, fakat aydınlanmanın başladığı zamanın farklı olduğu fotoperiyotlarda, bazı yaş gruplarında karbohidrat miktarı bakımından, istatistiksel olarak önemli farklar ortaya çıkarken, bazılarında fark önemsiz bulundu.