2012 Cilt 12 Sayı 4

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Arı ürünlerinin karaciğer hasarını önlemedeki rolü nedir?
    (Uludağ Üniversitesi, 2012) Saral, Özlem; Kolaylı, Sevgi
    Karaciğer, anatomik, fizyolojik ve biyokimyasal rolü nedeniyle toksik madde ve ilaçlara sıkça maruz kalan ve tüm zehirsizleştirme mekanizmalarının yer aldığı bir organdır. Karaciğer genellikle detoksifiye edici bir organ olduğundan dolayı bazı kimyasal madde ve ilaçlar karaciğerdeki harabiyeti artırmaktadırlar. Bu sebeple günümüzde çok yaygın olarak karşımıza çıkan akut ve kronik hepatitler ve siroz hastalıklarının tedavisinde doğrudan ilaç kullanımı mümkün olamamaktadır. İnterferon adlı vücudun kendi ürettiği madde dışında karaciğer hasarlarını önlemede en etkili yöntem doğal ürünlerle tedavidir. Bu amaçla eşek dikeni adı verilen (Silybum marianum) bir bitkiden elde edilen silimarin ve silibinin yaygın kullanılan doğal ürünlerdir. Ayrıca literatürde doğal ekstreler ile hepatit hastalığını önlemeye yönelik deney hayvanları çalışmaları bildirilmektedir. Son yıllarda arı ürünleri ile yapılan uygulamaların etkili olduğu ve özellikle polen, propolis, bal ve arı sütü ile hepatit hastalığının önlenmesi üzerine araştırmalar yoğunlaşmıştır
  • ItemOpen Access
    Medıcal importance of bee products
    (Uludağ Üniversitesi, 2012) Hegazı, Ahmed G.
    Apitherapy had been well documented in traditional medicine for treating systemic immune diseases, allergic diseases, viral diseases and organic-specific inflammatory diseases since more than one thousand years. Apitherapy or the medical uses of honeybee products are ranged from royal jelly to bee venom. It was used by the ancient Egyptians as a homeopathic remedy for arthritis. The history of apitherapy extends back to ancient Egypt, China and Greece. Apitherapy (the term comes from the Latin apis, which means "bee."), or bee therapy. Bee venom, bee pollen, raw honey, royal jelly, wax, propolis, and bee bread are products from bees that are generally considered to have medicinal effects. These products are effective against a wide range of ailments, from arthritis and chronic pain to multiple sclerosis and cancer, although few scientific studies have proved their benefits.
  • ItemOpen Access
    Uzman sistem denetimli arı kovanı tasarımı ve gerçekleştirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2012) Bayır, Raif; Albayrak, Ahmet
    Bu çalışmada, zayıf ve bakıma muhtaç bal arısı kolonilerinin normal bir koloniye dönüşmesini sağlamak amacıyla uzman sistem denetimli arı kovanı gerçekleştirilmiştir. Bu kovan, ağırlık ölçme, sıcaklık ölçümü ve kontrolü, nem ölçümü ve kontrolü, otomatik şerbetlik, güneş panelli enerji üretim sistemi ve haberleşme alt sistemlerinden oluşmaktadır. Uzman sistem denetimi ile kovan içi nem ve sıcaklık değerlerinin koloni için en uygun olan değerlere ulaşması sağlanmaktadır. Ayrıca zayıf arı kolonisinin ağırlık artışı izlenerek ihtiyaç duyulması durumunda otomatik olarak şerbet verilebilmektedir. Bu özellikleri ile uzman sistem denetimli arı kovanı bir nevi arı kuvözü özelliği taşımaktadır. Kovan içi nem ve sıcaklık denetimini sağlamak için uzman sistem temelli bir yazılım geliştirilmiştir.