2011 Cilt 11 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 2 of 2
  • ItemOpen Access
    Using free flying honey bees to teach principles of learning
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Abramson, Charles I.; Butler, Maria E.; Kurtz, Richard M.; Wells, Shawnda M.; Wells, Harrington
    This paper outlines procedures for using free flying honey bees in a choice discrimination task suitable for the classroom. Procedures for acquisition and extinction are described. The exercise is suitable for all levels of the educational system ranging from elementary school to college. We describe the details of the basic experiments. From this the possible experimental variations are vast and present students with the opportunity to explore many intriguing questions in the fields of animal behavior, behavioral ecology and psychology.
  • ItemOpen Access
    Veteriner hekimlikte yara tedavisinde bal kullanımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Çelimli, Nureddin; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Arılar tarafından üretilen bal, çok eski zamanlardan bu yana birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bal, veteriner hekimlik alanında en çok yara tedavisinde kullanılmıştır. Yara tedavisinde bal kullanılması ile yaranın iyileşmesi sağlanır ve sistemik antibiyotik kullanımına gerek kalmadan bakterileri elimine edilir. Burada balın en önemli özelliklerinden birisi antibakteriyel etkisidir. Bu etki balın pH’sı, içerdiği hidrojen peroksit, osmotik etkisi ve içeriğinde bulunan fitokimyasal ajanlardan kaynaklanmaktadır. Bal yaralardaki yangısal ödemi azaltarak yara iyileşmesine olumlu etki yapar ve yara ile ilgili komplikasyonların azalmasına yardımcı olur. Sonuç olarak hayvanlarda geniş ve enfekte yaraların tedavisinde bal kullanılması alternatif, etkili ve ekonomik bir yaklaşımdır.