2011 Cilt 11 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Balarısı kolonilerinde Varroa bulaşıklık seviyesinin belirlenmesinde pudra şekeri ve deterjan yönteminin karşılaştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Fuchs, Stefan; Yeninar, Halil; Çakmak, İbrahim; Çakmak, Selvinar S.; Uludağ Üniversitesi/Arıcılık Geliştime-Uygulama Geliştirme ve Araştırma Merkezi.; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu.
    Bu çalışma; bal arısı kolonilerinde Varroa bulaşıklık oranını belirlemede pudra şekeri ve deterjan yöntemlerinin karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Çalışmada toplam 1 koloniden ortalama 304.72±16.56 adet işçi arı numunesi silkeleme yöntemi ile alınarak pudra şekeri ilavesi ile plastik kutularda 5 dakika çalkalanmış ve arılar üzerinden düşen varroa sayıları tespit edilmiştir. Yöntemin etkinliğini tespit için Varroa sayıları belirlenen örnek arılar deterjanlı su içerisinde 5 dakika çalkalanarak kalan varroa sayıları tespit edilmiştir. Sonuç olarak pudra şekeri kullanımı ile ergin arılar üzerinde bulunan varroaların % 94’ünün tespit edilebildiği belirlenmiştir. Pudra şekeri yöntemi ile işçi arıların öldürülmeden kolonilere geri verilmesi, özellikle erken ilkbahar ve geç sonbahar bulaşıklık seviyelerinin belirlenmesinde arıcılar ve araştırmacılar tarafından uygulamada tercih edilebileceğini düşündürmektedir. Yöntemin Varroa bulaşıklık oranlarının belirlenmesinde, saha ilaç denemelerinde ve ıslah çalışmalarında yararlı olacağı önerilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Korunga (Onobrychis viciifolia SCOP.): Önemli bir arı bitkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Özbek, Hikmet
    Erzurum ve çevre illerde korunga (Onobrychis viciifolia Scop.) bitkisini ziyaret eden arı türlerinin belirlenmesine yönelik bu makalede; balarısı (Apis mellifera L.) dışında 200’den fazla yaban arı türünün korunga çiçeklerinden nektar ve polen topladıkları ve tozlaşmanın gerçekleşmesine yardımcı oldukları üzerinde durulmuştur. Korunga çok iyi bir yem bitkisi olduğu kadar, arılar için çok önemli bir polen ve nektar kaynağıdır. Korunga, bal arıları ve yaban arıları yanı sıra Hymenoptera takımına bağlı çok sayıda, bilhassa parazitoit türlerin besin kaynaklarından önemli birisini oluşturmaktadır. Ekolojik sistemde doğal polinatörlere uygun besin kaynağı olarak popülasyon yoğunluklarının artmasına neden olan korunga, biyolojik çeşitliliğin devamına büyük katkı sağlayan kombine verim özellikleri olan bir bitkidir.
  • ItemOpen Access
    Distribution of coumaphos residues in Turkish-Israel hives: A collaborative study
    (Uludağ Üniversitesi, 2011) Barel, Shimon; Zilberman, Deniz; Efrat, Haim; Kamer, Yossi; Zaidman, Elia; Aydın, Levent; Girişgin, A. Onur; Uludağ Üniversitesi/Veterinerlik Fakültesi.; Uludağ Üniversitesi/Arıcılık Geliştirme ve Araştırma Merkezi.
    A collaborative study was achieved to determine the distribution of coumaphos residues in beeswax and honey samples collected from hives in different parts of Turkey and Israel. Totally 170 samples were analyzed by Gas Chromatography / Mass Spectrometry (GC/MS). In Turkey and Israel no honey samples were contaminated over Maximum Residue Limit (MRL=100 ppb) but in Turkey 100 % of beeswaxes and in Israel 91.6% of positive beeswaxes were over MRL.