2003 Cilt 3 Sayı 4

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • ItemOpen Access
    Propolisin Japon bıldırcınlarında besi performansı ve karkas özelliklerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Şahin, Ahmet; Baylan, Mikail; Şahinler, Nuray; Canoğulları, Sibel; Gül, Aziz
    Bu çalışma, karma yeme farklı konsantrasyonlarda katılan (0, 6, 12 cc kg-1) %5’lik propolisin etanolik ekstratının (PEE) japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix japonica) besi performansı ve karkas özelliklerine etkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Hayvan materyali olarak, 1 günlük yaşta karışık cinsiyetli (10.1 ± 0.1 g civciv-1) bıldırcınlar kullanılmıştır. Araştırmada her grupta 2 tekerrür ve her tekerrürde 22 hayvan olacak şekilde 6 grup oluşturulmuştur. Deneme süresince her hafta canlı ağırlıklar bireysel olarak, yem tüketimleri ise grup düzeyinde alınmış ve bu değerlerden yararlanarak yemden yararlanma oranları hesaplanmıştır. Deneme sonunda (35.günde) her gruptan 3 dişi ve 3 erkek kesilerek karkas özellikleri belirlenmiştir. 35 günlük yaşta en yüksek canlı ağırlık 256.7 g ile 12 cc PEE kg-1 katkılı gruptan elde edilmiş ve bunu 250.3 g canlı ağırlık ile kontrol grubu ve 247.2 g ile 6 cc PEE kg-1 katkılı grup izlemiş olup, fakat bu farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Grupların yemden yararlanma oranları 0,6 ve 12 cc PEE kg-1 katkılı gruplarda sırasıyla, 3.01, 3.15 ve 3.17 olarak hesaplanmıştır (P>0.05). Deneme sonunda, en yüksek karkas randımanı değeri %75.7 ile 12 cc PEE kg-1 katkılı gruptan elde edilmiş ve bu grup diğer gruplardan (kontrol, % 73.3 ve 6 cc PEE; %73.1) istatistiki farklılık göstermiştir (P<0.05). Ayrıca, propolis katkısı yaklaşık %5-8 oranında bıldırcınlarda yaşama gücünü arttırmıştır (P>0.05). Sonuç olarak, bıldırcın karma yemlerine propolis katkısının besi performansı ve kesim özelliklerine karkas randımanı dışında etkisi olmamasına rağmen, yaşama gücünü arttırıcı etkisi daha detaylı deneme modeli ve metodlarla araştırılmalıdır.
  • ItemOpen Access
    A study on antibacterial actıvıty of riphampizyn agaınst bee disease microorganisms
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Gurgulova, Kalinka; Panchev, Ivan; Stanchev, Philip
    Bee bacterial diseases present a problem in bee pathology. Different methods of healing such diseases have been presented. Rifampicine is used in veterinary medicine, as well as in apiculture. The agents of putrefaction diseases in bee nest are sensitive to this antibiotic. There have been examined the possibilities for development of an optimized method of applying rifampicine in the bee family via specific preparation Biopapir ® -strips
  • ItemOpen Access
    Propolisin kireç hastalığı üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Şahinler, Nuray; Kurt, Şener; Kaftanoğlu, Osman
    Bu çalışma popolisin Kireç hastalığı etmeni (Ascosphera apis) üzerine etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Propolis ekstratı 1900 ml % 70 lik etil alkol ve 100 g propolis ile hazırlanmıştır. İsole edilmiş olana A.apis patojeni PDA (patates Dekstroa Agar)da kültüre alınmıştır. 5 mm2 çapındaki A.apis kültür diskleri içinde PDA ve 50,25, 12.5, 6.25, 3.125 ppm % 5lik proplis ekstratı bulunan petri kutuları içinde 31 ± 1 °C inkübasyona bırakılmıştır. Bir aylık inkübasyon peryodundan sonra patojenin gelişimi değerlendirilmiştir. Propolis ekstratının in vitro koşullarda A.apis patojenine karşı yüksek bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    I investıgations on some morphological characteristics of the honey bees (apis mellifera l.) of the harran plain Turkey
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Sıralı, Recep; Şengül, Turgay; Yıldız, İsmail
    In this study, 16 morphological characteristics were measured according to the methods of several apicultural scientists on worker bee samples collected from 36 colonies of 12 different locations covering the main beekeeping regions of Harran Plain. The morphological data from honeybees of different locations were analysed and identified by variance, factor (principal component) and canonical discriminant analyses. According to analysis of variance results, 15 morphological characteristics were found to be significantly different (P<0.01) between the locations. The tarsal index (TSI) did not vary among locations. All morphological characteristics of local honeybee samples differed from the Apis mellifera anatoliaca race. Some morphological characteristics are similar to the Apis mellifera syriaca and Apis mellifera meda races. In conclusion, it was shown that when all morphological characteristics were considered, honeybee samples from different locations in the Harran Plain formed an intermingled cluster.