2003 Cilt 3 Sayı 2

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 3 of 3
  • ItemOpen Access
    Hyssopus officinalıs l. (Çördük otu) eterik yağının varroa destructor’a karşı kullanımı üzerine gözlemler.
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Nentchev, Peter
    Bu araştırma Hyssopus officinalis L., çördük otu eterik yağının kış döneminde arı paraziti Varroa destructor’ın üzerinde etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 1994/1995 yılının kış döneminde gerçekleştirilmiştir. Analiz yöntemlerine göre eşitlenmiş 20 tane arı ailesi kullanılmış ve ergin arılar üzerindeki varroa bulaşıklık yüzdesi belirlenmiştir. 1994 yılının ekim ayında deney grubundaki ailelerin kovanlarına 3 ml Hyssopus officinalis L. yağı 240/40/1 mm şeride emdirilip konuldu ve kovanın dip tahtasına da Varroa’ları yakalamak için yapıştırıcılı karton konuldu. 1995 Yılının şubat ayında yapıştırıcılı karton üzerindeki varroa sayısı belirlendi ve varroa ile bulaşıklık derecesi ve eterik yağın etkisi hesaplandi. Hyssopus officinalis L. eterik yağının uzun vadede V. destructor’a karşı ümit verici ekolojik bir araç olduğu gözlemlenmiştir. Kullanılan eterik yağ kış döneminde kullanıldığında Varroa sayısı artışlarını %80,08 azaltmaktadır. Hyssopus officinalis L. eterik yağı kullanımının arı aileleri üzerinde anormal bir etkisi görülmemiştir.
  • ItemOpen Access
    Marmara Bölgesi arılarının koloni performansı üzerine bir değerlendirme
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Sıralı, Recep; Çakmak, İbrahim; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu.
    Bu çalışmada, Marmara Bölgesi arılarının performans özelliklerine ait çeşitli tarihlerde ve bölgelerde yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada, bal arılarının ana arı ölüm oranı, koloni yaşama gücü-ölüm oranı, koloni populasyonu gelişimi, kuluçka üretim etkinliği, bal verimi, uçuş etkinliği, hırçınlık ve oğul eğilimi gibi karakterleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar bazı durumlarda çelişkili olduğuda göz önüne alınarak Marmara Bölgesi arılarının, Türkiye’nin farklı bölgelerinin uygun çevre koşullarına uyum sağlayabileceğini desteklemekle birlikte yoğun göçer arıcılık nedeniyle net bir sonuca varmak zor görünmektedir. Marmara Bölgesi arılarının koloni populasyonu gelişimi, kuluçka üretim etkinliği, bal verimi ve oğul eğilimi gibi bazı karakterler yönünden ıslah edilmesi durumunda daha iyi sonuçlar alınabileceği düşünülmektedir.
  • ItemOpen Access
    Güney marmara bölgesinde balarısı zararlı ve hastalıkları
    (Uludağ Üniversitesi, 2003) Çakmak, İbrahim; Aydın, Levent; Güleğen, A. Ender; Uludağ Üniversitesi/Mustafakemalpaşa Meslek Yüksek Okulu.; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
    Bu çalışma Bursa ve yöresinde 2001 yılında balarısı (Apis mellifera) zararlı ve hastalıklarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 22 farklı bölgede arılıklar seçilmiş ve her arılıktan 10 kovan tesadüfi olarak kontrol edilmiştir. Kontrollerde özellikle varroa (Varroa destructor), kireç (Ascosphaera apis), güve (Galleria mellonella) gibi gözle teşhis edilebilen belirtilere önem verilmiştir. Her kovandan 50 arı alınıp %70 lik etil alkol (ETOH) içine koyulup laboratuarda nosema (Nosema apis) ve trake akarı, şüphe edilen petekler alınıp mikrobiyoloji laboratuarında yavru çürüklüğü için incelenmiştir. Sonuçta 217 kovanda % 35 varroa, %26 kireç, %24 Nosema, %5 Avrupa yavru çürüklüğü (Melissococcus pluton, %3 güve bulunmuştur. Amerikan yavru çürüklüğü (Paenibacillus larvae larvae) ve trake akarına (Acarapis woodi) rastlanmamıştır.