Yaşlanma sürecinin dinî gelişime etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2006

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yaygın kanaate göre insanlar yaşlarının artmasına paralel olarak dine daha çok önem atfetmektedirler. Ancak bu görüş son zamanlarda gittikçe artan bir oranda itiraza uğramaktadır. “Kesitsel” araştırmalar yaşlanma döneminde dinî duygu ve düşüncenin artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. “Boylamsal” araştırmalar, yaşın artmasıyla birlikte insanların dinî inanç ve tutumlarında önemli değişikliklerin olmadığını ortaya koymaktadır. Dinin hayatın ilerleyen yıllarda önemli bir yer işgal etmesine rağmen yaşlanma sürecinin insanları daha dindar yaptığı görüşünün tamamıyla doğru olduğunu söylemek mümkün görünmemektedir.
According to common belief, the human beings give more importance to religious beliefs and ceremonies when they are in aged period but this point of view has been disapproved by researchers. “Cross sectional” researches put forward that religious feelings and thinking increase in aging period, whereas “longitudinal” researches indicate that religious feeling and thinking do not change in accordance with increasing age. Religious beliefs are important at elderly life but it is not possible to say that getting old inevitably makes men/women more and more religious are.

Description

Keywords

Din eğitimi, Yaşlanma, Dinî gelişim, Religious education, Aging, Religious development

Citation

Kılavuz, M. A. (2006). "Yaşlanma sürecinin dinî gelişime etkileri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(1), 97-112.