Hanefî ve Ca'ferî mezhepleriyle mukayeseli olarak Afgan Hukukunda evlilik akdi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2018-06-28

Authors

Hamid, Haji Mohammad

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamızda Afgan Medeni Kanunu'nun, evlilik ve evlilik akdi sonucu oluşan hukuki sonuçlarıyla ilgili hükümlerini Hanefi ve Ca'feri mezhepleriyle mukayeseli olarak ele aldık. Çalışmamız bir giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Konuları incelerken Afgan Medeni Kanunu'ndaki sıralamaya büyük ölçüde riayet ettik. İlgili kanunda bulunmayan ancak Ca'feri mezhebinde mevcut olan Mut'a nikâhı vb. gibi konulara da araştırmamızda yer verdik. Afgan Medeni Kanunu büyük ölçüde Hanefi mezhebine dayanır. Bu nedenle diğer konularda olduğu gibi evlilik akdi ve sonuçları meselesinde de Hanefi mezhebinin meşhur görüşlerini kanunlaştırmıştır. Kimi zaman da Hanefi mezhebinde şöhret bulmayan görüşleri benimsemiş, bazen diğer ehl-i sünnet mezheplerinden de yararlanmış, zaman zaman da bölge halkının menfaatini dikkate almak suretiyle mezheplerden tamamen farklı bir hüküm beyan etmiştir. Ancak Afgan Medeni Kanunu Ca'feri mezhebinden hiçbir şekilde istifade etmemiştir. Bunun sonucunda Afganistan'da uygulanmak üzere Ca'feri Aile Hukuku Kanunu çıkartılmıştır.
In this research, marriage and marriage contract in the Afghan Civil Code is compared with the Hanafî and Ja'farî schools. The research consists of an introduction, two chapters and a conclusion. The analysis is largely carried out in accordance with the ordering of the Afghan Civil Code. Some topics such as mut'a marriage which exists in Ja'farî school but not in the given code are examined. The Afghan Civil Code substantially depends on the Hanafî school. Thus, it legislated the common opinions of the Hanafî school about marriage contract and its results like other topics. Sometimes it adopts the non-common opinions, and sometimes makes use of other Sunnî schools. Rarely, it renders a totally different judgment considering the favor of its community. However, the Afghan Civil Code does not make use of opinions of the Ja'farî school. So, the Ja'farî Family Law is introduced for enforcing in Afghanistan.

Description

Keywords

Afgan medeni kanunu, Hanefi mezhebi, Ca’feri mezhebi evlilik, The Afghan civil code, The Hanafî school, The Ja‘farî school, Marriage

Citation

Hamid, H. M. (2018). Hanefî ve Ca'ferî mezhepleriyle mukayeseli olarak Afgan Hukukunda evlilik akdi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.