ABD nükleer silah politikalarının soğuk savaş ve sonrası dönemde karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-08-23

Authors

Sporrer, Deniz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Soğuk Savaş süresince geliştirilen nükleer stratejilerden Kitlesel Mukabele ve Esnek Karşılık stratejileri, ABD ve SSCB arasında yaşanan krizlerde birçok kez sınanmıştır. Çalışmamızda ABD'nin nükleer stratejileri ve bu stratejilerin krizlerdeki uygulanışları incelenmiştir. Soğuk Savaş döneminde, ABD ve SSCB'nin nükleer cephaneliklerine çeşitli ve yeni silahların eklenmesiyle nükleer silahlanma yarışı tehlikeli boyutlara ulaşmış ve nükleer bir savaşın başlaması durumunda karşılıklı mahvolma kesinlik kazanmıştır. Küba Füze Krizi ile nükleer bir savaşın eşiğine gelen ABD ve SSCB arasında nükleer silahların sınırlandırılması adına adımlar atılmaya başlanmıştır. Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle nükleer savaş riski azalmıştır ve yeni tehditler karşısında nükleer silahlar kullanışsız görülmüştür. Soğuk Savaş'ın sona ermesi, ABD güvelik stratejileri ve nükleer politikasında birtakım değişikliklere sebep olmuştur. Bu tezde, ABD'nin Soğuk Savaş sonrası nükleer stratejileri ABD Başkanlarının yayınladıkları Nükleer Görünüm Gözden Geçirme Raporlarıyla (NPR) incelenmiştir. Bu tezin amacı, ABD nükleer silah politikasını Soğuk Savaş ve sonrası dönemde karşılaştırmaktır. Bu tez, ABD güvenlik stratejilerinde nükleer silahların rolü ve nükleer nükleer caydırıcılığın önemini ortaya koymaktadır. Bu tez, Soğuk Savaş dönemi ABD nükleer stratejilerinin hangi noktalarda Soğuk Savaş sonrası dönemiyle benzerlik gösterdiğini ve hangi noktalarda ayrıştığını anlayabilmek için önem arz etmektedir. Bu konudaki araştırma kapsamında, birinci bölümde caydırıcılık ve nükleer caydırıcılık kavramsal olarak incelenmiştir. İkinci bölümde ABD'nin Soğuk Savaş dönemi nükleer stratejileri yaşanan krizlerle birlikte açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Soğuk Savaş sonrasında nükleer silahların ABD için önemi ve ABD'nin geliştirdiği nükleer stratejiler incelenmiştir. Bu tezde araştırma metodu olarak kütüphane araştırması ve literatür taraması yapılmıştır. Konuyla ilgili kitaplar, akademik makale ve yayınların yanı sıra internet kaynakları da incelenmiştir.
The nuclear strategies of Massive Retaliation and Flexible Response which have been developed during the Cold War, have been tested many times during the crises between the USA and the USSR. This thesis focuses on the nuclear strategies of the USA and the application of these strategies during the crises. In the time of the Cold War during which the USA and the USSR have added new and various weapons to their nuclear arsenals, the nuclear arming race reaches threatening levels and mutual destruction was ensured in the event of a nuclear war. Steps were started to be taken with regards to the limitation of nuclear weapons between the USA and the USSR as these weapons have been brought to the verge of a nuclear war with the Cuban Missile Crisis. With the Cold War coming to an end, the risk of a nuclear war decreased and facing the new threats, nuclear weapons were handled as an impractical mean. The conclusion of the Cold War resulted in a series of changes in the nuclear policies and security strategies of the USA. This research examines the post-Cold War nuclear strategies of the USA with the help of the Nuclear Posture Reviews (NPR) of the US presidents. Furthermore, this thesis aims to compare and contrast the nuclear weapon policy of the USA with the period and the post-period of the Cold War. This study highlights the position of nuclear weapons in the security strategies of the USA and emphasizes the significance of nuclear deterrence. Moreover, this research is pivotal in understanding at which points the Cold War period nuclear strategies of the USA during the Cold War period share a resemblance with the ones in the post-Cold War period.

Description

Keywords

Caydırıcılık, Nükleer caydırıcılık, Nükleer silahlar, Nükleer silahlanma, Nükleer silahsızlanma, Deterrence, Nuclear deterrence, Nuclear weapons, Nuclear armament, Nuclear disarmament

Citation

Sporrer, D. (2019). ABD nükleer silah politikalarının soğuk savaş ve sonrası dönemde karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.