Toprak tekstürü ve tuzluluğu'nun karanfil'in gelişimi ve çiçek niteliği üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma, toprağa farklı oranlarda katılan kum ve turba ile besin çözeltisinin tuzluluk (EC) düzeyinin, torba kültürü ile yetiştirilen karanfilin (Dianthus caryophyllus) çiçek verimi ve niteliği ile bitki besin elementleri içerikleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Toprağa iki farklı düzeyde (% 10 ve 40) turba ve üç farklı düzeyde kum (% O, 25 ve 50) katılmış ve 30 litre yetiştirme ortamı içeren polietilen torbalara ASTOR çeşidi standart tip karanfilin köklendirilmiş çeliklerinden 10'ar adet dikilmiştir. Belirli kompozisyondaki bir besin çözeltisi üç farklı konsantrasyonda olmak üzere damla sulama sistemi yardımıyla uygulanmış ve böylece farklı tuzluluk (EC) düzeylerinin yaratılması amaçlanmıştır. Çiçek sayısı üzerine etkileri yönünden uygulamalar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark bulunamamıştır. Bununla birlikte, çiçek sapı uzunluğu ve kalınlığı ile kaliks çapı üzerine etkileri yönünden iki turba oranı arasında istatistiksel olarak % 1 düzeyinde önemli farklılıklar saptanmıştır.
The study was conducted to investigate the effects of sand and peat ratios added to the soil and EC levels of nutrient solution on flower production and quality and nutrient element contents of carnation (Dianthus caryophyllus) grown in polyethylene growing bags. Two levels of peat (10 and 40 %) and three levels of sand (0.25 and 50 %) yvere added to the soil, and 10 rooted cuttings of cultivar ASTOR yvere planted in each bag having 30 liters growing medium three different concentrations of a certain nutrient solution yvere applied through drip irrigation t o create different EC levels. There was no signifıcant effect of the treatments on flyover numbers of carnation. However there were statistically signifıcant differences (at % 1 levels) between the two peat ratios in terms of the stem length, stem diameter and calix diameter of flowers.

Description

Keywords

Toprak tekstürü, Tuzluluk, Karanfil, Soil texture, Salinity, Carnation

Citation

Korkmaz, G.C. ve Özgümüş, A. (1996). “Toprak tekstürü ve tuzluluğu'nun karanfil'in gelişimi ve çiçek niteliği üzerine etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 41-52.