Damla sulama sistemi ile içinde blahton ve kum bulunan saksılarda yetiştirilen çileklerde kalsiyum içeren ve içermeyen besin çözeltilerinin vegetatif ve generatif gelişme üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma damla sulama sistemi ile beraber verilen kalsiyum içeren ve içermeyen besin çözeltilerinin, içinde blahton ve kum bulunan saksılardaki "Elsanta” çilek çeşidine ait bitkilerin vegetatif ve generatif gelişimi üzerine olan etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla bitki başına çiçek ve meyve sayıları, verim, yaprak alanı ile yaprak toplam karbonhidrat oranı, meyve toplam asit ve invert şeker oranları, kalsiyum eksikliği belirtisi gösteren yaprak oranları parametreler olarak ele alınmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak hem kum hem de blahton ortamlarında kalsiyum içermeyen çözeltilerin çiçek sayısı, meyve sayısı, verim, yaprak alanı ve toplam karbonhidrat oranları açılarından azalmalara neden olduğu; meyve asit ve invert şeker miktarları yönünden ise önemli farklılıklar oluşturmadığı gözlenmiştir.
This study was carried out with the aim of determining the effects of nutrient Solutions with or without calcium applied through drip ımgation on the vegetative and generative development of strawberry plants cv. "Elsanta" in the pots containing blachton and sand. With this purpose, flower and fruit numbers, yield, leaf area per plant, leaf total carbohydrate rates in leaves, total acidity and invert sugar quantities of fruits, leaf ratios exhibiting calcium defıciency were considered as parameters. At the end of the research, the nutrient solution without calcium was determined to cause reductions in the number of flowers and fruits, yield, leaf arca and leaf total carbohydrate both in sand and blachton media, in general, whereas it did not bring about significant differences with respect to fruit acidity and invert sugar quantities.

Description

Keywords

Çilek, Damla sulama, Kalsiyum eksikliği, Strawberry, Drip irrigation, Calcium defıciency

Citation

Barut, E. (1996). “Damla sulama sistemi ile içinde blahton ve kum bulunan saksılarda yetiştirilen çileklerde kalsiyum içeren ve içermeyen besin çözeltilerinin vegetatif ve generatif gelişme üzerine etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 25-30.