Çileklerde CO2 uygulamalarının bitkinin vegetatif ve generatif gelişimi üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1996

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma "Elsanta” çiçek çeşidinde değişik CO2 uygulamalarının (340, 600, 900 ppm) bitkinin ve getatif ve generatif gelişimi üzerine olan etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla bitki başına çiçek sayısı, meyve sayısı, verim, yaprak sayısı ve yaprak alanı ile yaprak, petiol ve kök kül miktarları, meyve invert şeker ve asit miktarları araştırma parametreleri olarak ele alınmıştır. Araştırma sonucunda 900 ppm'lik CO2 uygulamaları en yüksek çiçek ve meyve sayısı ile yaprak, petiol ve kök kül oranlarını verirken 600 ppm'lik uygulamalar verim, yaprak sayısı ve alanı açısından daha etkili olmuştur. Meyve asit ve invert şeker oranları açısından ise uygulamalar arasında önemli fark görülmemiştir.
This study was carried out to determine the effects of different CO2 (340, 600, 900 ppm) applications on the vegetative and generative development of strawberry plants cv. Elsanta. For this purpose the parameters of numbers of flowers, fruits, leaves, yield per plant and leaf area and ash quantities of leaf petiol, root and contents of invert sugar and acidity of fruits were considered. As a result of research, 900 ppm C02 applications gave the highest numbers of flowers, fruits and ash quantities of leaf petiol and root whereas 600 ppm applications were more effective on yield, leaf number and leaf area. No significant differences were observed among applications with respect to invert sugar and acidity of fruits.

Description

Keywords

Çilek, CO2 uygulaması, Strawberry, CO2 application

Citation

Barut, E. (1996). “Çileklerde CO2 uygulamalarının bitkinin vegetatif ve generatif gelişimi üzerine etkileri”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 19-23.