Aısı 304 paslanmaz çeliğin tıg kaynak yöntemiyle birleştirilmesinde kaynak parametre etkilerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019

Authors

Baran, Burçin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Paslanmaz çeliklerin günümüzde geniş bir kullanım alanları vardır. Özellikle korozyon oluşabilecek yerlerdeki kararlılıkları nedeniyle tercih sebebi olmaktadırlar. Başlıca kullanım alanları mutfak eşyaları, endüstriyel mutfaklar, gıda endüstrisi, kimya endüstrisi, süt ürünleri ve soğuk içecek endüstrisinde, fırın ve buhar kazanı yapımında, petrol tesislerinde, beyaz eşya ve iç mimari, aks, mil, pompa gibi otomotiv endüstrisinde, kesici takım yapımında, yüksek korozyon dayanımlı otomobil ve motor parçalarında kullanılmaktadır. Kullanım esnasında kaynaklı birleştirmelere maruz kaldıklarından kaynak paslanmaz çelikler için önemli bir uygulama olmaktadır. Kaynak parametreleri ve ortam şartlarında oluşan farklılıklar kaynaklı parça için hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında AISI 304 paslanmaz çeliği TIG kaynağı ile kaynatılarak, farklı akım ve farklı gaz debisi altında mekanik ve metalurjik özellikleri incelenmiştir. Kaynaklı birleştirmeler sonrası elde edilen numunelere çekme testi uygulanmış ayrıca mikroyapı ve mikro sertlik incelemeleri yapılmıştır. Sonuç olarak, numunelere uygulanan kaynak akımı ve gaz debisi arttıkça çekme ve çentik dayanımları artmıştır. Sertlik testleri sonucunda en yüksek sertlik değeri kaynak metalinde ölçülmüş ve sırasıyla ITAB ve ana malzeme takip etmiştir. Mikroyapı testlerinde değer olarak yükselen parametreler ile daha derin bir kaynak dikişi olduğu görülmüştür.
Stainless steels are widely used today. They are preferred because of their stability in places where corrosion can occur. Main application areas are kitchenware, industrial kitchens, food industry, chemical industry, dairy products and cold drink industry, oven and steam boiler construction, petroleum plants, white goods and interior design, automotive industry such as axle, shaft, pump, cutting tool construction, It is used in automobile and engine parts with high corrosion resistance. Welding is an important application for stainless steels as they are subjected to welded joints during use. Differences in welding parameters and ambient conditions are vital for the welded part. In this study, AISI 304 stainless steel is welded with TIG welding and its mechanical and metallurgical properties are investigated under different current and different gas flow rates. Tensile test was applied to the samples obtained after welded joints and microstructure and micro hardness investigations were performed. As a result, tensile and notch strengths increased as welding current and gas flow applied to samples increased. As a result of the hardness tests, the highest hardness value was measured in the weld metal, followed by ITAB and base material, respectively. Microstructure tests showed a deeper weld seam with increasing parameters.

Description

Keywords

AISI 304, Mekanik özellikler, TIG kaynağı, Çekme testi, TIG welding, Mechanical properties, Tensile test

Citation

Baran, B. (2019). Aısı 304 paslanmaz çeliğin tıg kaynak yöntemiyle birleştirilmesinde kaynak parametre etkilerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.