Gambiya'nın tarım ürünleri ihracatını geliştirme olanakları üzerine bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-10-15

Authors

Ndimballan, Assan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tarım, Gambiya’da kırsal bölge sakinleri için ana gelir kaynağıdır. Tarımın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH), döviz kazançlarına ve toplam işgücüne katkısı sırasıyla yüzde 22, yüzde 70 ve yüzde 75'dir. Tarım sektörünün GSYİH’ye katkısını artırmak için hükümet tarafından çeşitli önlemler alınsa da tarımsal ihracat büyük ölçüde üç piyasa ürününde (yer fıstığı, kaju fıstığı ve su ürünleri) yoğunlaşmıştır ve bunlar sürekli olarak uluslararası pazarda miktar, fiyat ve düşük rekabet gücü ile dalgalanmalara maruz kalmaktadır. Gambiya’da tarım ürünleri ihracatı 2014 yılında 23 Milyon USD iken; tarım ürünleri ithalatı yaklaşık 98 Milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Gambiya, Batı Afrika’da tarım ürünleri ithalatçısı konumundadır. Bu kapsamda bu tez çalışmasının amacı Gambiya’daki tarım politikasının, tüm ekonomik ve sosyal sınırlılıklar çerçevesinde daha iyi konuma gelebilmesi açısından çıkarımlar yapmaktır. Bu çalışma aynı zamanda yolsuzluğun tarımı nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamaktadır. Tarımsal ürünlerin ihracatı ile yolsuzluk arasındaki ilişkiyi incelemek için Mutlnomial Logit (MNL) regresyon yaklaşımı kullanılmaktadır. Araştırma sonuçları, tarımsal ürünler ihracatı önündeki engellerin doğal koşullar ve yapısal sorunlardan kaynaklandığını, ancak organizasyonel yapı bozuklukları sebebiyle bu sorunların etkisinin çok daha fazla hissedildiğini ortaya konmuştur. Sonuçlar, karar vericiler için yolsuzluk ve bozuk idari yapının ne denli önemli olduğunun anlaşılmasında bir yol gösterici olacaktır.
Agriculture is the main source of income for rural residents in the Gambia. The contribution of agriculture to GDP, foreign currency earnings and the percentage of total workforce is 22 percent, 70 percent and 75 percent, respectively. Various measures have been taken by the government to increase the contribution of the agricultural sector to GDP. However, agricultural exports are largely concentrated on three market commodities (peanuts, cashews, and aquaculture), which are constantly subject to fluctuations in the international market, such as quantity, price and low competitiveness. While the agricultural products export in Gambia was 23 million USD in 2014; agricultural products import was around 98 million USD. This poor African country in West Africa is an agricultural product importer. In this context, the purpose of this thesis study is to make inferences in terms of improving the agricultural policy in Gambia within the framework of all economic and social constraints This study also seeks to look into how corruption affects agriculture. Mutlnomial Logit regression approach will be used to examine the relationship that exists between the export of agricultural goods and corruption. The results of the research revealed that the obstacles to the export of agricultural products are caused by natural conditions and structural problems, but the effects of these problems are felt much more due to organizational structural defects. The results will provide a guide for decision makers in understanding how important corruption and corrupt administrative structure is.

Description

Keywords

Tarım, Yerfıstığı, GSYİH, Kaju fıstığı, Yolsuzluk, İhracat, Agriculture, Cashew nuts, Export, GDP, Groundnuts, Corruption

Citation

Ndimballan, A. (2020). Gambiya'nın tarım ürünleri ihracatını geliştirme olanakları üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.