Çanakkale ili yerli ağızları (inceleme-metinler-sözlük)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-08-18

Authors

Ölçücü, Hasan Çağrı

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu tezde, şu ana kadar üzerinde müstakil bir çalışma yapılmamış olan Çanakkale ilinin yerli ağızları ele alınmaktadır. Tez; inceleme, metinler ve sözlük olmak üzere üç temel bölümden oluşmaktadır. Tezin girişinde, Çanakkale ilinin tarihî, coğrafi ve demografik özelliklerinden ve etnik yapısından bahsedilmiştir. “İnceleme” bölümünde, Çanakkale ili yerli ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri, derleme metinlerinden alınan örneklerle desteklenerek incelenmiştir. “Metinler” bölümünde, yapılan derlemelerin çeviri yazıya aktarılmış şekilleri bulunmaktadır. “Sözlük” bölümünde ise ilin yerli ağızlarını yansıttığı düşünülen, bilinmesi veya çağrışım yoluyla çıkarılması zor olabilecek sözcüklere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümü olan kaynakça bölümünde ise tezi hazırlarken yararlanılan kaynak eserlerin künyeleri yer almaktadır. Bu çalışmayla Türkiye’deki ağız çalışmalarına önemli bir katkı sağlanması ve bu alandaki önemli bir eksikliğin giderilmesi amaçlanmaktadır.
In this thesis, native dialects of Çanakkale province, which has not been studied individually up to now, is addressed. The thesis is composed of three main parts: research, texts and a dictionary. In the prologue, the history, geographical and demographic characteristic of Çanakkale province is mentioned. In the research part, vocal and form characteristics of native dialects of Çanakkale province is examined by supporting with examples from collation texts. Texts part contains translated forms of collections. In the dictionary part, words, that are thought to reflect native dialects of the province and that are difficult to know and are difficult to deduce by connotation, are included. In the bibliography which is the last part of the study tag of source works that make use of the thesis are listed. With this study, it is aimed to make a significant contribution to native dialects studies in Turkey and to eliminate an important deficiency in this field.

Description

Keywords

Ses bilgisi, Dialects, Çanakkale, Ağızlar, Native, Yerli, Şekil bilgisi, Sözlük, Phonetics, Morphology, Dictionary

Citation

Ölçücü, H. Ç. (2020). Çanakkale ili yerli ağızları (inceleme-metinler-sözlük). Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.