Hibrit entomopatojen nematod Heterorhabditis bacteriophora (HBH) ırkının böcekler ile mücadelesinde yeni bir uygulama yöntemi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-09-29

Authors

Bouhari, Ahcen

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tarımsal açıdan zararlı böceklere karşı genellikle, insan sağlığı ile çevreye zararlı olan ve böceklerin direnç kazanmasına neden olan kimyasallar kullanılmaktadır. Heterorhabditidae ve Steinernematidae familyalarına ait olan entomopatojen nematodlar (EPN) tarımda birçok toprak kaynaklı zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele ajanları olarak kullanılmaktadır. EPN'ler toprakta yaşayan zararlılar ile mücadele etmek için kullanılan kimyasallara iyi bir alternatiftir. Ancak, böceklere karşı toprak üstü uygulamaları genellikle nem eksikliğinden dolayı başarısız olmaktadır. Bu nedenle, EPN'ler etkinliklerini hızla kaybederler. Bu çalışmada, göçmen çekirgelerine (Locusta migratoria (Linnaeus, 1758) (Orthoptera: Acrididae)) ve Türkistan hamamböceklerine (Blatta lateralis (Walker) (Dictyoptera: Blattidae)) karşı Heterorhabditis bacteriophora (Poinar, 1976) (Rhabditida: Heterorhabditidae) HBH hibrit ırkının kullanımı için yeni bir uygulama yöntemi geliştirilmiştir. Hidrofilik kumaş tuzakları, toprak üstünde EPN'lerin ihtiyaç duyduğu nemli ortamı sağlayacak şekilde ayarlanmıştır. Tuzak sistemine üç farklı H. bacteriophora (HBH) dozajı (50 IJ/cm2 , 250 IJ/cm2 ve 500 IJ/cm2 ) uygulanmıştır. EPN’ler ile muamele edilen hidrofil kumaş, 200 ml’lik ringer çözeltisi içeren bir rezervuar ile birleştirilmiştir. Kumaş üzerindeki kalıcılıklarını belirlemek için periyodik olarak ölü ve canlı EPN’ler kaydedilmiştir. H. bacteriophora (HBH) ırkının etkinliğini belirlemek için L. migratoria ve B. lateralis ölüm oranları da kaydedilmiştir. Bu çalışmanın bir sonucu olarak HBH'nin toprak üstü kalıcılığı ve L. migratoria ile B. Lateralis’e karşı etkenliği, hidrofil kumaş vasıtasıyla 4 haftadan fazla sürebileceği tespit edilmiştir. Ayrıca, Türkistan hamamböceği ölüm oranlarının, büyük oranda maruz kalma süresine ve EPN dozajına bağlı olarak arttığı bulunmuştur.
Chemical insecticides, which are harmful to human health and cause insects to gain resistance, are generally used against agricultural pests. Entomopathogenic nematodes (EPNs) of the families Heterorhabditidae and Steinernematidae are being used as biocontrol agents against many soil-borne insects pests in agriculture. EPNs are a good alternative to chemicals used to control soil-dwelling pests. However, above-ground applications against the insects are usually unsuccessful due to the lack of humidity. Therefore, EPNs rapidly lose their effectiveness. In this study, a new application method was developed for the use of Heterorhabditis bacteriophora (Poinar, 1976) (Rhabditida: Heterorhabditidae) HBH hybrid strain against the migratory locusts (Locusta migratoria (Linnaeus, 1758) (Orthoptera: Acrididae)) and Turkestan cockroaches, Blatta lateralis (Walker) (Dictyoptera: Blattidae). The hydrophilic fabric traps were set to provide the moist environment needed by the EPNs on aboveground. Three different application rates of H. bacteriophora (50 IJ/cm2 , 250 IJ/cm2 ve 500 IJ/cm2 ) were applied to the trap system. The fabric was inoculated with the EPNs and combined with a reservoir containing 200 ml of ringer solution. The dead and live EPNs were recorded periodically to determine their persistence on the fabric. The mortality of L. migratoria and B. lateralis were also recorded to determine the infectivity of H. bacteriophora. As a result of this study, the above-ground persistence and infectivity of HBH could be achieved more than 4 weeks by using hydrophilic fabric. In addition, the mortality rates of the Turkestan cockroaches were found to increase depending on exposure time and the nematode dosage.

Description

Keywords

Toprak üstü uygulama, Blatta lateralis, Entomopatojen nematodlar, Hidrofil kumaş, Locusta migratoria, Above-ground application, Hydrophilic fabric, Entomopathogenic nematodes

Citation

Bouhari, A. (2020). Hibrit entomopatojen nematod Heterorhabditis bacteriophora (HBH) ırkının böcekler ile mücadelesinde yeni bir uygulama yöntemi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.