Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının program okuryazarlık ve beden eğitimi öğretim yeterliliği düzeylerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-02-21

Authors

Gülpek, Umut

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ve beden eğitimi öğretim yeterlik düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada, Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü okuyan 106 (% 45,3) öğretmen adayı ile Bursa ilinde aktif olarak çalışan 128 (%54,7) beden eğitimi ve spor öğretmeni olmak üzere toplam 234 katılımcıya eğitim programı okuryazarlığı ve beden eğitimi öğretim yeterliği ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde "SPSS 20.0" istatistik paket programı kullanılmıştır. Kategorik veriler için Bağımsız Örneklem T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA); ölçeklerden alınan puanlar arasındaki korelasyon analizinde ise Pearson Çarpım Moment Korelasyon Analizi yöntemi kullanılmıştır Çalışmada; beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile öğretmen adaylarının eğitim programı okuryazarlık düzeyleri "oldukça iyi", beden eğitimi öğretim yeterliği düzeyleri ise "iyi" düzey olarak belirlenmiştir. Ayrıca beden eğitimi ve spor öğretmenleri ile öğretmen adayları arasında eğitim programı okuryazarlık düzeyleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öğretim yeterliği düzeyinin beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarına göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde farklı olduğu belirlenmiştir. Beden eğitimi ve spor öğretmenlerin hem eğitim programı okuryazarlık hem de beden eğitimi öğretim yeterlik düzeylerinde mezun olunan bölüm değişkenine göre istatistiksel düzeyde anlamlı fark belirlenirken, beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının ise, eğitim programı okuryazarlık düzeylerinin akademik başarı değişkenine göre istatistiksel düzeyde anlamlı farklılık belirlenmiştir. Ayrıca beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin beden eğitimi öğretim yeterlik puanları ile mesleki kıdem değişkeni arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülürken, öğretmen adaylarında ise eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ile akademik başarı düzeyi değişkeni arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve öğretmen adaylarının öğretim uygulamalarındaki kılavuzu olan programlara "oldukça iyi" düzeyde hâkim oldukları ve beden eğitimi öğretim yeterlik düzeylerini ise "yeterli" buldukları söylenebilir.
İn this study, the curriculum literacy levels and physical education teaching efficacy levels of the physical education and sports teachers and prospective teachers were examined. In the research, ,106 (%45,3) prospective teachers studying at Uludağ University Physical Education and Sports Department and 128(%54,7) physical education and sports teachers working in Bursa, applied the curriculum literacy and physical education teaching efficacy scale. "SPSS20.0" statistical package program was used in the analysis of the data. Independent Sample T Test and One Way Variance Analysis (ANOVA) for categorical data; In the correlation analysis between the scores obtained from the scales, the Pearson Product Moment Correlation Analysis method was used. The findings of the study shows that, physical education and sports teachers' and prospective teachers' curriculum literacy levels are 'quite good', physical education teaching efficacy levels of physical education and sports teachers' and prospective teachers' are statistically 'good'. While there was no statistically significant difference in physical education and sports teachers and prospective teachers in terms of curriculum literacy levels, it was concluded that physical education and sports teachers' physical education teaching efficacy level was statistically and significantly different from prospective teachers.Curriculum literacy levels of physical education and sports prospective teachers differ according to the academic success variable. Both curiculum literacy and physical education teaching efficacy levels of teachers differ significantly according to the graduated department variable. While there was a negative and significant relationship between physical education and sports teachers 'physical education teaching efficacy and professional seniority variable, it was concluded that there was a positive relationship between prospective teachers' education program literacy levels and academic achievement level variable. As a result, it can be said that physical education and sports teachers and prospective teachers think that they have knowledge of the programs that guide the teaching practices and find their physical education teaching efficacy levels "sufficient".

Description

Keywords

Physical education and sports, Physical education teaching efficacy, Curriculum, Curriculum literacy, Beden eğitimi ve spor, Beden eğitimi öğretim yeterliği, Eğitim programı, Program okuryazarlığı

Citation

Gülpek, U. (2020). Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının program okuryazarlık ve beden eğitimi öğretim yeterliliği düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.