Oral yolla alınan capsaisinin yağ dokudaki adipokin ekspresyonu üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-08-26

Authors

Demiroğlu, Merve

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Capsaicin, acı kırmızıbiberin etken maddesidir. Capsaicin alınımının hem lipolizi stimule ederek hem de lipogenezi engelleyerek yağ dokusunu azaltabileceği düşünülmektedir. Adipokinler hücreden hücreye sinyal taşıyıcı proteinlerdir ve yağ dokusundan salınırlar. Santral ve periferde görev almakla birlikte bu görevler santralde iştah ve enerji tüketimini düzenlemek iken periferde insülin duyarlılığı, oksidatif kapasite ve lipid alımını etkilemektir. Çalışmamızda, Capsaicinin sıçanlarda yağ dokusundaki bazı adipokinlerin ekspresyonu üzerine olabilecek etkilerinin immunohistokimyasal boyama yöntemi ile belirlenmesi amaçlandı. Deney grubu (n:10) % 0,04 oranında capsaicin içeren yem ile, kontrol grubu (n:10) ise standart sıçan yemi ile beslendi. Sıçanlar, 60 gün sonunda, canlı ağırlıkları tartılıp sırasıyla; deri altı, testiküler, visseral yağ dokusu ve kahverengi yağ dokusu örnekleri alındı. Tüm gruplara ait dokularda immunohistokimya yöntemi ile leptin, adiponektin, TNFα ve visfatin ekspresyonu yapıldı. Leptin için bakıldığında deney grubunda özellikle testiküler yağ doku (TY) ve visseral yağ dokuda (VY) kontrol grubuna oranla daha az boyanma görüldü. TNFα için, deney grubunda SY ve KY dokularında deney grubunun kontrol grubuna oranla daha yoğun boyandığı tespit edilirken, TY ve VY dokularında daha az boyanma görüldü. Adiponektin için, kontrol ve deney grupları arasında dikkate değer bir farklılık gözlenmemesine karşın sadece SY dokusunda deney grubunun daha fazla boyandığı tespit edildi. Visfatin için, KY dokusunda 2 grup arasında dikkate değer bir farklılık görünmezken, TY, VY ve SY dokularında deney grubunun kontrole oranla daha yoğun boyandığı görüldü. Sonuç olarak; Capsaicin, hem beyaz hem de kahverengi yağ dokusunu ve bu dokularda sentezlenen bazı adipokinleri (adiponektin, leptin, TNF- α ve visfatin) uyararak, ekspresyonlarında değişikliğe sebep olmuştur.
Capsaicin is the pungent extract of red hot pepper. It is considered that Capsaicin uptake might reduce adipose tissue by stimulating lipolysis and also inhibiting lipogenesis. Adipokines are signal carrier proteins from cell to cell and are released from adipose tissue. Besides being involved in the central and periphery tasks, while those tasks are to regulate appetite and energy consumption in the central, its task is to regulate insulin sensitivity, oxidative capacity and lipid uptake in the periphery. In our study, the goal was to identify the potential effects of capsaicin on the expression of some adipokines on the adipose tissue of rats via immunohistochemical staining method. The experiment group (n: 10) was fed with a diet containing 0.04% capsaicin and control group (n: 10) was fed with a standart rat diet. At the end of 60 days, rats were weighed alive and their subcutan, testicular, visceral and brown adipose tissue samples were taken. To all tissues belong to the all groups, leptin, adiponectine, TNFα and visfatin expression were applied via immunohistochemistry method. When examined for Leptin, lesser stain was observed on testicular adipose tissue and visceral adipose tissue in the experimental group compared to the control group. When examined for TNFα, while it was observed that the experiment group was stained more intensely on subcutan and brown adipose tissues compared to the control group, less stain was observed for testicular and visceral adipose tissues. When examined for Adiponectine, while there was no significant difference between control and experiment groups, it was observed that experiment group was stained more intensely on subcutan adipose tissue. When examined for Visfatin, while there was no significant difference on brown adipose tissue between 2 groups, it was observed that testicular, visceral and subcutan adipose tissues were stained more intensely compared to the control. Consequently, Capsaicin caused difference on the expressions of white and brown adipose tissues and some adipokines released from them (adiponektine, leptin, TNF-α and visfatin) by stimulating all those.

Description

Keywords

Capsaisin, Adipokin, Beyaz yağ dokusu, Kahverengi yağ dokusu, Capsaicin, Adipokines, White adipose tissue, Brown adipose tissue

Citation

Demiroğlu, M. (2019). Oral yolla alınan capsaisinin yağ dokudaki adipokin ekspresyonu üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.