Yeni bir modifiye ring iplikçilik ve konvansiyonel ring iplikçilik sistemleri ile üretilen iplik ve kumaş özelliklerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2020-07-16

Authors

Buharalı, Gözde

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Modifiye ring iplikçiliğinde yeni bir yöntem olan ProSPIN iplik eğirme sisteminin temel prensibi, ring iplik eğirme makinesindeki bir üniteye beslenen fitilin çekim sisteminin çıkışında bir kompaktör yardımıyla iki kola ayrılması, iki ayrı koldan kompaktlaştırılmış olarak çıkan iki lif topluluğunun bilezik-kopça sisteminden gelen bükümü alarak ipliği oluşturacak şekilde bir araya gelmesine dayanmaktadır. Bu çalışmada, ProSPIN ile konvansiyonel ring iplik eğirme sistemleri kullanılarak üretilen karde ve penye ipliklerin ve bu ipliklerden elde edilmiş örme ve dokuma kumaş özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla %100 pamuk ve %60 bambu-%40 pamuk hammaddeleri kullanılarak ve çeşitli iplik numaraları ve iki farklı büküm katsayısı seçilerek Rieter G33 iplik makinesinde eşlenik ProSPIN ve ring iplikler üretilmiştir. Daha sonra bu ipliklerden bazıları kullanılarak örme ve dokuma kumaşlar üretilip, üretilen örme kumaşlar basit bir ön terbiye işleminden geçirilerek kasarlı hâle getirilmiş ve hem ham hem de kasarlı kumaşların özellikleri incelenmiştir. Çalışmada incelenen iplik özellikleri kopma mukavemeti, kopma uzaması, kütlesel düzgünsüzlük, çeşitli iplik hataları ve tüylülüktür. Çalışmada incelenen kumaş özellikleri ise örme kumaşlar için yıkama sonrası boyutsal değişim ve dönme, patlama mukavemeti, aşınma ve boncuklanma özellikleri iken; dokuma kumaşlar için ise dökümlülük, kopma mukavemeti, kopma uzaması, yırtılma mukavemeti, aşınma ve boncuklanma özellikleridir. Üretilmiş olan iplikler ile kumaşlar üzerinde yapılan testler ve ölçümler sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde t-testi analiz metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak ProSPIN ipliklerin ve bu ipliklerden üretilen kumaşların, özellikle bazı iplik ve kumaş özelliklerinde, konvansiyonel ring ipliklere ve bu ipliklerden üretilen kumaşlara göre belirgin pozitif farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
The basic principle of the ProSPIN spinning system, which is a new method in modified ring spinning, is based on the roving which fed into a unit in the ring spinning machine at the exit of the drafting system is separated into two strands by the use of specially designed compactor and later the two separate and compacted fibre strands are unified by taking the twist from the ring-traveler system to form the yarn. In this study, it is aimed to examine the carded and combed yarns produced using ProSPIN and conventional ring spinning systems and the knitted and woven fabric properties obtained from these yarns. For this purpose, using the 100% cotton and 60% bamboo40% cotton raw materials and choosing various yarn counts and two different twist coefficients, the equivalent ProSPIN and ring yarns were produced in the Rieter G33. Then knitted and woven fabrics were produced using some of these yarns and these knitted fabrics were made through a simple pretreatment process and the properties of both raw and bleached fabrics were examined. The yarn properties examined in the study are breaking strength, breaking elongation, mass irregularity, various yarn defects and hairiness. The fabric properties examined in the study are dimensional changes and spirality after washing, bursting strength, abrasion and pilling properties for knitted fabrics; for woven fabrics, it is the properties of drape, breaking strength, breaking elongation, tear strength, abrasion and pilling. The t-test analysis method was used to evaluate the data obtained from the tests and measurements on the yarns and fabrics produced. As a result it is determined that ProSPIN yarns and fabrics produced from these yarns show significant positive differences especially in some yarn and fabric properties compared to conventional ring yarns and fabrics produced from these yarns.

Description

Keywords

Pamuk, Cotton, ProSPIN spinning system, ProSPIN iplik eğirme sistemi, Ring iplik eğirme sistemi, Ring spinning system, Penye, Combed, Bamboo, Carded, Bambu, Karde, Yarn properties, Knitted fabric properties, Woven fabric properties, Statistical analysis, İplik özellikleri, Örme kumaş özellikleri, Dokuma kumaş özellikleri, İstatistiksel analiz

Citation

Buharalı, G. (2020). Yeni bir modifiye ring iplikçilik ve konvansiyonel ring iplikçilik sistemleri ile üretilen iplik ve kumaş özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.