1998 Cilt 14 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 17 of 17
  • ItemOpen Access
    Domatesin kontrollü atmosferde (KA) muhafazası üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Masatçı, Fatih; Özer, M. Hakan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
    Bu araştırma 1996 yılında, Bursa-Mustafakemalpaşa'da taze tüketim için yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Aslea 68 domates çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada özellikle muhafaza süresinin kısa olduğu pembe ve kırmızı olum dönemleri seçilerek sahip olunan tüketim periyotların, meyvelerin kontrollü atmosfer (KA) 'de muhafaza edilmek suretiyle azaltılması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda; Aslea 68 domates çeşidinde tüm KA uygulamaları ile kırmızı olum dönemine ait meyvelerde muhafazası süresi, başlangıçtaki kalitede büyük bir değişim görülmeksizin 24 gün olurken, % 5 C02 : % 3 02 bileşimi bu olum dönemi için uygun gaz bileşimi olarak belirlenmiştir. % 3 C02 : % 3 02 ve % 3C02 : % 5 O2 bileşimleri ise pembe domateslerde kalitenin en uzun süreli korunduğu bileşenler olmuştur. Ayrıca, KA 'in bu etkisi 24 günlük depolama süresine ilaveten 6 günlük raf ömrü boyunca da devam etmiştir. 6. gün sonunda pembe meyvelerin tamamen kızardığı ve taze tüketim için uygun görünüş-lezzet ile birlikte sertliğe de sahip olduğu belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kalsiyum uygulamalarının Eşme ayvasının (Cydonia vulgaris cv. Eşme) bazı hasat sonrası fungal hastalıklarına ve kalite özelliklerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Tezcan, Himmet; Eriş, Atilla; Akbudak, Bülent; Karabulut, Özgür; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bitki Koruma Bölümü.
    Aminoquelant-kalsiyum ile muamele edilmiş meyveler 0±1 oc sıcaklık ve %90±5 oransal nem de depolanmıştır. Depolama süresince, meyvelerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmış ve çürümüş meyve yüzdeleri belirlenmiştir. Depolama öncesi ayvaların meyve eti sertliği 15.30 lb/inch2 olarak tespit edilmiştir. 120+ 5 günlük depolamadan sonra, en yüksek meyve eti sertlik değeri 11.17 ile hasat öncesi+hasat sonrası kalsiyum uygulanmış meyvelerden elde edilirken, en düşük meyve eti sertlik değeri 5.84 lb/ inch2 ile kontrol meyvelerinde saptanmıştır. Çürümüş meyve yüzdesi ve kalsiyum içeriklerine göre de en iyi sonuçlar hasat öncesi+hasat sonrası kalsiyum ile muamele edilmiş meyvelerden elde edilmiştir. Ayrıca, hasat öncesi ve sonrası kalsiyum uygulamaları in vitro koşullarda Botrytis cinerea ya karşı %39.50 oranında etkili olduğu bulunurken, Penicillium sp. 'ne karşı etkisiz olmuştur.
  • ItemOpen Access
    Farklı zamanlarda dikilen bazı çilek çeşitlerinin Bursa yöresine adaptasyonlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Türkben, Cihat; Türk, Rahmi; Akbudak, Bülent; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
    Bu çalışma, Bursa'da, 1994-1996 yılları arasında, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Araştırma ve Uygulama Ünitesinde yürütüldü. Mayıs ve Ağustos aylarında dikilen on beş çilek çeşidi (Addie, Brio, Chandler, Cruz, Dana, Douglas, Honeoye, 216. Lester, Pajaro, Pocahontas, Redchief, Selva, Tufts ve Vista) adaptasyonların uygunluklarını belirlemek amacıyla kullanıldı. Çalışmanın sonuçlarına göre, Mayıs ayında ekilen çeşitler içerisinden Tufts, Lester, Pocahontas, Chandler, Selva, 216 ve Douglas bitki başına ortalama verim ve meyve ağırlığı açısından Bursa için uygun çeşitler olarak belirlendi. Diğer taraftan, Cruz, Pajaro ve Addie çeşitlerinin Mayıs ayı dikimleri de Bursa için ümit var bulundu.
  • ItemOpen Access
    Bazı ekmeklik buğday ( T. aestivum L.) melezlerinin F 1 generasyonunda kimi agronomik ve sitolajik özelliklerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Yağdı, Köksal; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi.
    Bazı ekmeklik buğday (T. aestivum L.) melezlerinin F1 generasyonunda kimi agronomik ve sitolojik özelliklerin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışma 1994-1996 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarda gerçekleştirilmiştir. · Araştırmada, bitki boyu, başakçrk sayısı, başakla tane sayrsı, başakta tane ağırlığı ve 1000 tane ağırlığı gibi agronomik özellikler ile diakinez safhasında kromozom eşleşmeleri gibi sitolojik özellikler incelenmiştir. İncelenen kombinasyonların bitki boyu yönünden atalan ile karşılaştırılması yapıldığında, melez bitkilerin boyunun genel olarak atalardan ya daha uzun ya da daha kısa olmuştur. Başakçık sayısı bakımından ise melez kombinasyonları (Saraybosna x Tosun-22 kombinasyonu hariç) ata ortalamalarının üzerinde sonuçlar vermişlerdir. Çalışmada melezlerin bin tane ağırlıklarının genellikle atalar bin tane ağırlık/arına çok yakın olduğu dikkati çekmektedir. Bu durum, bin tane ağırlığı yönünden meleziemelerde ata seçimleri yapılırken yüksek bin tane ağırlığına sahip olanların tercih edilmesi sonucunu ortaya koymaktadır. Sitolojik gözlemlerde ise, ring bivalent lerin oranının, rod hivalentlere göre çok daha yüksek olduğu bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Bursa koşullarında bazı melez mısır (zea mays indentata sturt.) çeşitlerinde tane verimi ve bazı verim öğelerinin korelasyonu ve path analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Turgut, İlhan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.
    Bu araştırma, mısırda bazı karakterlerin birbirleri ile olan ilişkileri ve aynı karakterlerin path analizi ile dekara tane verimi üzerine doğrudan ve do/aylı etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, Bursa sulu koşullarında 1997 ve 1998 yıllarında 13 at dişi melez mısır çeşidi ile yürütülmüştür. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerde, tane verimi ile koçan uzunluğu, koçan çapr, koçanda tane sayısı, bitkide koçan sayısı ve koçanda tane ağırlığı arasında pozitif yönde önemli ilişki bulunmuştur. Path analizi sonucuna göre, dekara tane verimine olumlu yönde en yüksek doğrudan etkiye sahip özellikler koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, bitkide koçan sayısı ve bitki boyudur.
  • ItemOpen Access
    Tarımsal işletmelerde yığın materyallerin taşınmasında kullanılan helezon götürücülerin tasarım parametrelerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Okursoy, Rasim; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Makinaları Bölümü.
    Günümüzde, tarımsal işlerde yapılan etkinlik/erin büyük bir kısmım üretilen ürünlerin bir yerden diğerine taşınması oluşturur. Tarımsal ürünlerin, üretim bölgelerinden tüketimin her kademesindeki alanlara kadar taşınması çok farklı makine ve ekipmanlarla yapılmaktadır. Ürünlerin, yığın yapıya sahip olmaları nedeniyle, taşıma ve iletim makinalarından olan helezon götürücü/er, pratik taşıma işlemleri için gereksinim duyduğu güç değerlerindeki düşüklük ve kullanım kolaylığı yüzünden tarımsal işletmelerde aranılan makinalar olmuşlardır. Bu çahşmada, ülkemizde üretilmiş bulunan küçük ölçekli bir helezon götürücünün bazı tasarım parametrelerinden hareketle, güç gereksinimi ve saatlik taşıma kapasitelerinin çeşitli tarımsal ürünler bazında saptanmasına yönelik bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program, girdi değerlerinin doğru ve eksiksiz verilmesi kaydı ile çeşitli helezon devri için farklı taşıma yüksekliğine iletilecek tarımsal ürünlerin taşınmasında gereksinim duyulan güç ile, aynı koşullarda sürekli çalışmada taşınabilecek ürün miktarını belirlemektedir.
  • ItemOpen Access
    Mesnetli kirişlerin bilgisayar destekli tasarımları
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Okursoy, Rasiın; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Makinaları Bölümü.
    Cisimlerin dayanımlarına ilişkin genel hesaplamalar, makine mühendisliğinin temel çalışma konuları arasında yer almaktadır. Cisimlerin dayanımı ile statik ve mukavemet hesaplarının yanlışsız ve kısa bir sürede yapılabilmesi tarım makinaları tasarımı ve tarımsal inşaat alanlarında çalışan araştırıcılar ve tasarım mühendislerinin ilgilendiği konuların da başında gelmektedir. Tarımsal amaçlı inşaa edilen her türlü konsol kirişlerin tasarım/arı, tarım arabalarının şasilerindeki kesme moment, eğitim ve sarkım (sehim) diyagramlarının çizimi ve bu diyagramlara bağlı olarak kritik kesitte meydana gelen maksimum sarkım ve momentin sayısal büyüklüğünün statik yükleme koşullarına ve seçilen malzemelerin özellikleri ile boyutlarına bağlı olarak doğru bir şekilde saptanabilmesi oldukça zaman alıcı yoğun çalışma gerektiren bir iştir. Her türlü karmaşık makine elemanlarının tasarımlarında olduğu gibi, gerek iki uçtan mesnetli basit kirişlerin gerekse tek dayanıklı ankastre kirişlerin statik tasarımlarının yapılabilmesi, yaygın olarak bilinen yüklenmiş kirişlere ait e/astik eğrinin başlangıç ve sınır koşulları göz önünde bulundurularak yapılan sayısal çözümlemesine bağlıdır. Bu çalışmada tarımsal amaçlı inşaatlarda ve tarım makinaları tasarımlarında yaygın olarak kullanılan mesnetli kirişlerin sarkım ve moment diyagramlarının çok kısa bir zaman içerisinde elde edilmesinde kullanılabilecek bir bilgisayar programın tasarımı amaçlanmıştır. Bilgisayar programı R095 adı ile BAS IC dilinde yazılmış ve R095.EXE olarak derlenmiş olup DOS ve WİNDOWS ortamında kolayca çalışabilecek özelliklere sahiptir.
  • ItemOpen Access
    Bazı melez mısır (Zea mays indentata sturt.) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Turgut, İlhan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.
    Bursa sulanabilir koşullarında üç aldişi hibrit mısır çeşidinde azot dozlarının verim ve verim öğelerine etkisini belirlemek için yapılan bu çalışmada bitki boyu, koçan yüksekliği, koçan boyu, koçan çapı, koçanda tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, bitkide koçan sayısı ve dekara tane verimi belirlenmeye çalışılmıştır. Denemeler, TTM-815, P-3163 ve Se/e çeşitleri kullanılarak 1997 ve 1998 yıllarında kurulmuştur. Üç tekerrürlü tesadüf bloklarında yapılan bu araştırmada dört farklı azot dozu (0, 12.5, 25 ve 37.5 kg N/da) kullanılmıştır. Azot dozu arttıkça koçan boyu, koçanda tane sayısı ve tane verimi de artmıştır. Yüksek tane verimi için en uygun azot dozunun 25 kg N/da olduğu saptanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Foraging ecology of the cyprus honey bee (Apis melliferil cypriil) and its implications for agriculture
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Çakmak, İbrahim; Wells, Harrington; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Biyoloji Bölümü.
    The forager responses of Apis mellifera cypria were tested using artificial flower patches consisting of blue, white, and yellow flowers. A.m. cypria foragers frequentin? blue and white flowers responded to quality and quantity differences between blue and white flowers by Javaring the flower color which offered the higher molar or greater quantity reward. Cyprııs bees javaring yellow flowers responded when the smaller reward quantity was presented in yellow flowers by increasing visitation to the blue and white color morphs. The results presented here for the Cyprus honey bee when compared to work we have published on Italian and Caucasian bees suggest that the wasp predation pressure is responsible for evolution of differences in foraging behavior.
  • ItemOpen Access
    Bursa İli topraklarının verimlilik durumları, gübre tüketimi ve gübreleme sorunları
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Başar, Haluk; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bölümü.
    Bursa İli Türkiye'nin önde gelen tarımsal üretim merkezlerindendir. Bölgede üreticiler gübre ve gübrelemenin önemini çok iyi bilmekle ve olanakları ölçüsünde gübre kullanmaya çalışmaktadırlar. Bununla birlikte, ilde gübrenin etkin kullanımıyla ilgili bazı sorunların olduğu izlenmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada il topraklarının verimlilik durumları ile birlikte, bölgedeki gübreleme uygulamaları incelenerek karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kesme gladiol yetiştiriciliğinde dikim sıklığı ile GA3 uygulamalarının çiçeklenme ve çiçek kalitesi üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Zincirkıran, Murat; Mengüç, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
    Kesme gladiol yetiştiriciliği üzerine dikim sıklığı ve GA3 uygulamalarının etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada; dikim sıklığı ve GA3 uygulamasına çeşitlerin farklı tepkiler verdiği belirlenmiştir. Sık dikimler (12.5 x 12.5 cm) çiçek boyu ve kandil sayısını azaltmış, GA3 uygulamaları ise çiçek kalitesini arttırmıştır. En iyi kalitede çiçekler, 100 ppm lik GA3 uygulamasına tabi tutulan cormlardan elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Dikim sıklığı ve ethephon uygulamalarının bazı iris (süsen) çeşitlerinde erkencilik ve çiçek kalitesi üzerine etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Zencirkıran, Murat; Mengüç, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
    Bu çalışma bazı İris çeşitlerinde farklı dikim sıklıkları ve ethephon uygulamalarının erkencilik ve çiçek kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonucunda, çiçeklenme ve çiçek kalitesi üzerine çeşitlerin farklı tepkiler verdiği belirlenmiştir. Ethephon uygulamaları erken çiçeklenme ve çiçek kalitesini arttırmış dikim sıklıkları ise etkili olmamıştır.
  • ItemOpen Access
    Bazı makarnalık buğday hatlarının ( Triticum durum desf.) çevresel adaptasyon ve stabilitelerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Yağdı, K.; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi.
    Bu araştırmada çevresel adaptasyon yeteneği ve verimi yüksek makarnalık buğday çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla yürütülen ıslah programında elde edilen hat/arın, 1993-1996 yılları arasında yürütülen verim denemesi sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada her bir deneme yılı bir çevre, her yıla ili4kin ortalama değerler ise çevresel indeks olarak ele alınmıştır. Tane verimi için adaptasyon ve stabilite parametreleri olarak; doğrusal regresyon katsayısı (b), regresyondan sapma (S d) ve belirleme katsayısı (r2) değerleri regresyon analizinden hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, incelenen hatlar ve kontrol çeşitleri arasında ortalama tane verimi ve stabilite değerleri açısı/dan, Gökgöl x Amasya kombinasyonundan 39 ve 70; Gökgöl x Çanakkale kombinasyonundan ise 65 nolu hattın yüksek verimli ve stabil oldukları saptanmıştır. Bu genotipler tane verimi ve uyum yetenekleri yönünden ümitar hatlar olarak değerlendirmişlerdir.
  • ItemOpen Access
    Hayvan barınaklarında kullanılan aksiyal vantilatörlerin karakteristik değerlerinin belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Işık, Eşref; Alibaş, Kamil; Ünal, Halil; Tunçkal, Cüneyt; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Makinaları Bölümü.
    Bu çalışmada, kümeslerin havalandırılmasına ilişkin eşitlikler verilerek, kümes havalandırılmasında kullanılan aksiyal tip bir vantilatörün karakteristik değerleri belirlenmiştir. Deney sonuçlarından gidilerek vantilatörün enerji tüketimine ilişkin regresyon eşitliği ortaya konulmuştur. Eşitlik değerlerinin, ölçüm değerleriyle karşılaştırılması yapılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Alphouse lavallee üzüm çeşidinin modifiye atmosfer (MA)' de muhafazası üzerine asetaldehit uygulamalarının etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Türkben, Cihat; Destici, Aysun; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri bölümü.
    Sofralık üzümlerin hasattan sonra depolanmaları esnasında meydana gelen bozulmayı azaltmak ve pazara daha uzun süre kaliteli ürün sunabilmek için, farklı örtü materyalleri (35p PVC, 30p PP ve 45p PE) ve asetaldehit (AA) buharı uygulamalarının etkileri incelenmiştir. Hasat edilen Alphonse Lavallee üzüm çeşidine, kuru buzla buhar hale getirilen asetaldehit O (kontrol), 5, 1 O ve 15 dakikalık süreler/e uygulanmış; uygulamalardan hemen sonra üzümler O± l °C sıcaklıktaki soğuk odalarda 60 gün süre ile depolanmıştır. 60 günlük depolama sonucunda, 1 O . dakikalık asetaldehit uygulaması ve PVC örtü materyali kombinasyonu çürüme oranım azaltması açısından en iyi sonucu vermiştir. Ayrıca, asetaldehitin üzümlerde bıraktığı kalıntı miktarı insan sağlığını tehdit edici sınırın altında bulunmuştur.
  • ItemOpen Access
    Mustafakemalpaşa (MKP) Çayı sulama suyu kalitesinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Değirmenci, Hasan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü.
    Bu çalışmada, Mustafakemalpaşa (MKP) çayından 1995-1998 yılları sulama sezonunda DSİ tarafından alınan su örneklerine ilişkin sulama suyu kalitesi kimyasal analiz sonuçları, 8 farklı sulama suyu sınıflandırma yöntemlerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmede, pH, EC, Na, Ca, K, Mg, CI, B, S04, %Na ve SAR değerleri dikkate alınarak sulama suyu sınıflandırması yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, 4 yıllık sulama sezonuna ilişkin 15 adet su örneğine göre yapılan analiz sonuçlarına göre, mevcut parametrelerin sulama suyu sınıflandırma yöntemlerine göre uygun sınıfla olduğu görülmektedir. Ancak su örneklerinde Bor, Klor ve Sülfat konsantrasyonları, bazı hassas bitkilere zarar verebilecek düzeydedirler.
  • ItemOpen Access
    Kültür mantarının [agaricus disporus (Lange) sıng.] modifiye atmosferde muhafazası üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 1998) Öztürk, Abdullah; Özer, M. Hakan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
    Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde, 1996 yılında yapılan bu çalışmada. Modifiye atmosferde muhafazanın kültür mantarının [A.bisporus (Lange) Sing] kalite kriterleri üzerine etkileri belirlenmiştir. A.bisporus (Lange) Sign mantar türüne ait Ul hattı ile kurulan denemede mantar/ar, kalınlığı ve geçirgenliği belli olan düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) ile ambalajlanarak 0±0.5°C sıcaklık ve % 90-95 nispi nem (n.n) koşullarında muhafazaya alınmışlardır. 24 gün süren muhafaza süresi sonunda mantarlar 20±3°C sıcaklık ve % 60±5 n. n. 'e sahip oda koşullarında 2 gün bekletilerek raf ömrü durum tespiti yapılmıştır. Ambalaj içerisindeki atmosfer bileşimi dışarıdan hiçbir müdahale olmadan (pasif modifiye atmosfer) oluşturulmuştur. Deneme sonucunda; LDPE-50p kalınlıktaki örtü ·materyali, kültür mantarındaki ağırlık kayıplarının azaltılmasında en iyi sonucu veren uygulama olmuştur. Ayrıca, mantarların sap uzunluğu ve şapka çapındaki değişimlerin en düşük değerleri yine LDPE-50p uygulamasından elde edilmiştir.