L-karnitin ve alfa lipoik asitin koç sperması dondurulabilirliği üzerine ve çözdürme sonrası yaşam süresi üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-09-18

Authors

Önder, Nail Tekin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Sunulan çalışmada; koç sperma sulandırıcısına eklenen 25 mM, 50 mM ve 100 mM L-karnitin ve 0,25 mM, 0,50 mM ve 1 mM Alfa lipoik asitin bireysel ve birlikte kullanılarak, inkübasyon boyunca spermanın yaşam süresini nasıl etkileyeceği ve spermatozoonların dişi genital kanaldaki olası ömrünün artırılabilmesi amaçlanmıştır. Sperma, beş adet Kıvırcık ırkı koçtan elektro-ejakülatör yöntemi kullanılarak alındı. En az +++ mass aktivite, %70 motililite ve 1,5 x109 spermatozoon/ml özelliğinde olan sperma örnekleri birleştirilerek (pooling) 16 eşit hacme bölündü. Biri kontrol olmak üzere içinde L-karnitin, Alfa lipoik asit veya her ikisinin karışımlarının farklı yoğunluklarını içeren sulandırıcılardan biri ile iki aşamalı sulandırma tekniğine göre sulandırılarak payet yöntemine göre donduruldu. Pooling, sulandırma, ekilibrasyon, eritme sonrası (0. saat) ve inkübasyon sonrası 3. ve 6. saatlerde spermanın motilite, plazma membran fonksiyon bütünlüğü (HOST) ve akrozomal bütünlüğü (PSA) değerlendirildi. Dondurma-eritme ve inkübasyon aşamalarına bağlı olarak, motilite, plazma membran fonksiyonel ve akrozom bütünlüğünün her işlemde azaldığı görüldü. Eritme sonrası aşamada sadece Alfa lipoik asit içeren grupların spermatolojik değerlerinin kontrol grubu ile benzerlik gösterdiği (P>0.05), L-karnitin eklenmesinin akrozomal bütünlüğü anlamlı bir şekilde koruduğu (P<0.05), diğer gruplara ait spermatolojik bulguların ise genellikle daha düşük olduğu bulundu. İnkübasyon sonrası aşamada antioksidan içeren grupların motilite ve plazma membran bütünlüğünün kontrol grubuna göre olumsuz etkilendiği, genellikle L-karnitin içeren gruplarda akrozomal bütünlüğün daha iyi korunduğu belirlendi. Koç sperması sulandırıcılarına L-karnitin ve Alfa lipoik asit eklenmesinin zamana bağlı olarak motilite ve plazma membran fonksiyonel bütünlüğünün hızlıca düşmesine yol açarak birlikte kullanıma uygun olmadığı sonucuna varıldı.
The aim of this study is to evaluate the effects of 25 mM, 50 mM ve 100 mM L-carnitine and 0,25 mM, 0,50 mM ve 1 mM Alpha lipoic acid on ram semen cryopreservation and post-thaw life span to increase survivability of ram semen in female genital tract. Semen was collected from 5 Kıvırcık rams by using electro-ejaculation method. Semen has +++ mass activity, 70% motility ve 1,5 x109 spermatozoa/ml used at pooling stage. After pooling, semen was divided into 16 groups and diluted using two-step dilution method by control and each antioxidant groups or mix groups. After dilution, semen was cryopreserved in straws. Motility, plasma membrane functional integrity (HOST) and acrosome integrity (PSA) were evaluated at after pooling, dilution, equlibration, post thaw and after 3 and 6 hours of incubation. Motility, plasma membrane functional integrity and acrosome integrity negatively effected from cryopreservation process and incubation. At the post-thaw stage, spermatological values of the groups containing only alpha lipoic acid were similar to those of the control group (P> 0.05). Addition of L-carnitine significantly maintained acrosomal integrity (P <0.05) and spermatological findings of other groups were generally lower. At the post-incubation stage, it was determined that the motility and plasma membrane integrity of the antioxidant groups were adversely affected compared to the control group and generally the acrosomal integrity was better preserved in the L-carnitine-containing groups. It was concluded that the addition of L-carnitine and Alpha lipoic acid to ram semen diluents is not suitable for concomitant use due to the rapid decrease in motility and plasma membrane functional integrity.

Description

Keywords

Koç sperması, İnkübasyon, L-karnitin, Alfa lipoik asit, Ram semen, Incubation, L-carnitine, Alpha lipoic acid

Citation

Önder, N. T. (2019). L-karnitin ve alfa lipoik asitin koç sperması dondurulabilirliği üzerine ve çözdürme sonrası yaşam süresi üzerine etkileri. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.